Zamjenica guvernera

Švaljek o mogućem trgovanju povlaštenim informacijama u HNB-u: 'Nema razloga za ostavku, mirno spavam'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 13.01.2022 21:45
  • Objavljeno 13.01.2022 u 21:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek za Dnevnik Nove TV komentirala je moguće trgovanje povlaštenim informacijama u središnjoj banci na što sumnja portal Index.hr

'Mislim da je vrlo važno razjasniti neke činjenice: ni guverner, ni ja ni drugi zaposlenici Hrvatske narodne banke koji se spominju u Indexovu tekstu nisu u vrijeme popduzimanja tih financijskih transakcija prekršili niti jedan propis, niti etičke standarde. Osim toga, ne postoje niti indicije, niti naznake da se radi o bilo kakvom trgovanju povlaštenim informacijama', kazala je u četvrtak zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek za Novu TV.

Izvješće saborskom Odboru za financije trenutno je u visokoj fazi pripreme i Švaljek vjeruje da bi moglo biti poslano već danas. Ako ne, onda sutra rano ujutro.

Na pitanje je li spremna doći na plenarnu sjednicu u Sabor sve razjasniti, zamjenica guvernera HNB-a odgovorila je kako je spremna doći u Sabor. 

"Već danas smo pokrenuli ad hoc nadzor kojim nam je cilj utvrditi jesu li zaposlenici za koje smo saznali u Indexovu tekstu na bilo koji način kršili zakon i etičke standarde", kazala je Švaljek. Istragom je obuhvaćeno pet osoba.

U trenutku kad je bila vanjski član savjeta, imala je obveznice, što je bilo u skladu sa zakonom. Na Bagino pitanje je li to etički, Švaljek je ponovila kako je sve bilo u skladu sa zakonom i u skladu s Etičkim kodeksom, kao i da je deset godina nakon toga takvo ulaganje u skladu sa Etičkim kodeksom.

'Osim toga, na isti način se očitovala i Europska središnja banka', kazala je Sandra Švaljek.

Na pitanje zašto ne napravi propis koji zabranjuje trgovinu obveznicama i dionicama, za sve ljude u HNB-u, Švaljek je odgovorila da će u novi Etički kodeks ugraditi i zabranu posjedovanja i korporativnih obveznica.

HNB surađuje s HANFOM koja provodi istragu, a u središnjoj banci istražuje se pet osoba zbog sumnje u trgovanje informacijama.

I obveznice koje je imala dok je bila vanjski član HNB-a, kaže, u skladu su sa zakonom i etičkim propisima.

Na pitanje Mislava Bage razmišljaju li ona i guverner o ostavci, Švaljek navodi: "Nema razloga za ostavku. Kad ste sigurni da ste postupali u potpunosti u skladu s propisom i s etičkim, dakle najvišim standardima, nema razloga da se razmišlja o ostavci".

'Hrvatska narodna banka je vrlo važna institucija, važna je njezina stabilnost, stabilnost za cijeli financijski sustav i naprečac se o ostavkama nema razloga razmišljati', navodi.

'To bi nepotrebno destabiliziralo sustav i stvorilo sumnju, a sumnji u ovom trenutku - niti za guvernera, niti za mene mjesta nema', dodala je Švaljek.

Na pitanje spava li mirno, kratko je odgovorila: 'Mirno spavam.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!