ante žigman

Šef Hanfe otkrio kako će protresti HNB: Raspetljat ćemo ovu priču, to je forenzički rad

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 13.01.2022 13:42
  • Objavljeno 13.01.2022 u 13:40
Ante Žigman

Ante Žigman

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSEL

Predsjednik Uprave Hanfe Ante Žigman bio je gost N1 Studija uživo i govorio o nadzoru koji Hanfa provodi vezano uz aferu HNB. Žigman je pojasnio da je Hanfa već u utorak, slijedom medijskih napisa i svojevrsnog javnog poziva, počela analizirati cijeli taj proces

“Treba reći da se on obavlja u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala i Uredbom Europske unije kojom se kontroliraju manipulacije na tržištu kapitala. Stručne osobe u Hanfi su već pokrenule određene izvide. Ja ne mogu govoriti o detaljima. Obratili smo se svim institucijama kojh su bile spomenute u tim člancima, a obratili smo se i mediju koji je donio tu priču da nam pruži informacije koje su nam potrebne”, pojašnjava za N1.

Što će informacije brže dolaziti prema Hanfi, naglašava Žigman, to ćemo oni biti u mogućnosti brže provesti taj nadzor i izaći s rezultatima.

“Često se postavlja pitanje koliko će to dugo trajati. Treba reći da se radi o forenzičkom radu. Dakle, mi moramo upariti trgovanja, mi ne znamo tko je trgovao i je li trgovao, s razdobljem kada se to događalo i upariti to s mogućim utjecajem na cijenu na tržištu ili nečim sličnim čime je netko mogao steći protupravnu imovinsku korist”, govori.

O instrumentima u nadzoru kaže da su Hanfi prije svega važna imena i upućene osobe. “Mi imamo situaciju kod dionica koje su na tržištu kapitala da svaka od tih kompanija nama mora dostaviti listu upućenih osoba. Što to znači? Jednostavno govoreći, osobe koje su upućene u određene financijske i poslovne transakcije koje samo oni znaju, a ne ostali na tržištu i na taj način mogu utjecati u budućnosti na cijenu te poslovne transakcije. Oni se moraju u određenim razdobljima koji su zakonima i uredbom propisani suzdržati od trgovanja u tom razdoblju", rekao je. 

"Recimo, uprave i nadzorni odbori nikako ne smiju mjesec dana prije objave financijskih rezultata trgovati dionicom kompanije u kojoj rade. Mi to vrlo detaljno pratimo. Čak i automatski dobivamo od Zagrebačke burze informaciju o tome ako je netko slučajno takvo nešto napravio. To je vrlo sofisticirano i jasno određeno kako se to nadzire”, detaljno je pojasnio Žigman.

Na isti će način, tvrdi, to napraviti i u slučaju afere HNB. “To ćemo napraviti ex-post, dakle naknadmo ćemo pokušati raspetljati cijelu ovu priču, odnosno utvrditi je li toga uopće bilo”.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!