odlični rezultati dosad

Sv. Katarina i izraelska Bonus BioGrup istražuju stanično liječenje covida i osteoartritisa: 'Zajedno pomičemo granice medicine'

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.09.2022 16:15
  • Objavljeno 06.09.2022 u 16:14
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Chris Ryan / Caia Image / Profimedia

Stanično liječenje covida-19 i osteoartritisa, kao i laboratorijska proizvodnja koštanog tkiva, ciljevi su strateške suradnje Specijalne bolnice Sv. Katarina i izraelske biotehnološke korporacije Bonus BioGroup, koja je u utorak ugovorena u Zagrebu

Naime, Sv. Katarina i Bonus BioGroup postavile su nove smjernice u liječenju covida-19 mezenhimnim matičnim stanicama koje su pokazale odlične rezultate, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora o strateškoj suradnji.

Izraelski liječnici Shai Meretzky i Tomer Bronstein prezentirali su rezultate liječenja teških oblika covida-19 mezenhimnim matičnim stanicama istaknuvši da se funkcija pluća normalizirala mjesec dana nakon liječenja. Naglašeno je i da su identične rezultate objavili znanstvenici Sv. Katarine u suradnji s KBC-om Split, primijenivši mezenhimne matične stanice u oboljelog s teškom kliničkom slikom covida-19.

Osim u liječenju covida, izraelski i hrvatski znanstvenici pokrenut će i zajednička istraživanja u svrhu liječenja degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavičnog tkiva, također mezenhimalnim matičnim stanicama koje imaju velik učinak na regeneraciju tkiva, najavljeno je.

Hrvatski i izraelski znanstvenici ističu kako je dokazano da ove stanice sprječavaju staničnu smrt, stimuliraju dijeljenje stanica i stvaranje novih krvnih žila. Zbirni učinak je popravljanje oštećenog tkiva, a utvrđeno je i statistički značajno poboljšanje kliničkog statusa pacijenata s osteoartritisom.

Izraelski veleposlanik Ilan Mor: Dvije sjajne institucije pomiču granice medicine

Na kraju tiskovne konferencije izraelski znanstvenici su prikazali u laboratorijskim uvjetima razvijenu kost, koja je prošla sva biomehanička testiranja, a biološki se u cijelosti ponaša poput normalne kosti. Sudionici konferencije istaknuli su da proizvodnja novih tkiva iz vlastitih stanica otvara neslućene mogućnosti u liječenju do sada neizlječivih oboljenja.

Predsjednik Upravnog vijeća Sv. Katarine Dragan Primorac istaknuo je da su stanična terapija i regenerativna medicina novi iskoraci moderne medicine, dodavši kako ga posebno raduje što se ovom suradnjom hrvatsko zdravstvo i globalno pozicionira. Na potpisivanju ugovora bio je i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor koji je također pozdravio uspostavu suradnju 'dvije sjajne institucije', koje, istaknuo je, 'svojim rezultatima pomiču postojeće granice medicine'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!