EGZOPLANETI

Znanstvenici otkrili neobičan 'oceanski planet', sad je na redu - James Webb

26.08.2022 u 12:18

Bionic
Reading

Astronomi su u orbiti udaljene zvijezde uz pomoć teleskopa TESS otkrili neobičan 'oceanski planet' prekriven gustim slojem vode. Egzoplanet se također nalazi na dovoljnoj udaljenosti od sunca da podrži život

Kanadski su znanstvenici otkrili neobičan egzoplanet u orbiti zvijezde - svega 100 svjetlosnih godina od Zemlje te koji je vrlo vjerojatno u cijelosti prekriven vodom. TOI-1452 b kruži oko jedne od dvije zvijezde binarnog sustava smještenoj u konstelaciji Zmaj.

Studija objavljena u Astronomical Journalu opisuje svijet koji je malo veći i teži od Zemlje te se nalazi u 'naseljivoj zoni' koja se, nastavlja Forbes, nalazi između 'zone prokuhavanja' i 'zone zaleđivanja'.

Autori studije vjeruju da je TOI-1452 b 'oceanski planet' koji je u cijelosti prekriven debelim slojem vode. Usporedno s Jupiterovim mjesecima Europom, Ganimedom i Kalistom ili Saturnovom Titanu i Enkeladu koji, podsjećamo, vrlo vjerojatno imaju podzemne oceane.

Lokacija ovog planeta vrlo je povoljna zato jer je konstelacija Zmaja stalno vidljiva na sjevernom noćnom nebu. Sustav je također dovoljno blizu da možemo proučavati tamošnju planetarnu atmosferu.

'Naša promatranja teleskopom Webb bit će presudna za razumijevanje planeta TOI-1452 b', rekao je René Doyon, profesor na Université de Montréal i direktor Instituta za istraživanje egzoplaneta (iREx), kao i Observatoire du Mont-Mégantic (OMM), koji je radio na teleskopskoj komponenti NIRISS.

'Prvom ćemo prilikom zakazati termin s Webbom kako bismo bolje promotrili ovaj neobičan i predivan svijet'.

Za otkriće TOI-1452 b zaslužan je teleskop TESS i proučavanje sprovedeno na OMM-u. Planet, tim rečeno, ne podsjeća na Zemlju. On je 70 posto veći od našeg planeta te se kreće oko dva crvena patuljka koji se vrte jedan oko drugog. Za procjenu planetarne mase trebalo je preko 50 sati proučavanja, s time da se pretpostavlja da je čak pet puta veća od Zemljine. Njezina je jezgra kamenita, no umjesto jedan posto, voda na TOI-1452 b zauzima 30 posto sveukupne mase.

  • +3
Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA / Hubble

Pretpostavlja se da je TOI-1452 b vrlo vjerojatno primjer teoretske kategorije 'oceanskih planeta' čija je veličina nešto između Zemlje i Neptuna te čija se gustoća jedino može objasniti prisutnošću vode.