vlatko cvrtila

'Sužavanje ovlasti predsjednika RH moglo bi pasti na Ustavnom sudu, a dovest će do kaosa u obrambenom sustavu'

21.07.2022 u 10:23

Bionic
Reading

Odnos predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića bio je jedna od tema emisije Novi dan N1 televizije, a komentirao ga je rektor Sveučilišta Vern i geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila

Cvrtila kaže da je od izbora Milanovića bilo jasno da će kohabitacija s Vladom biti tvrda, a da se to osobito ogleda u odnosima s ministrom obrane, s kojim bi predsjednik trebao usko surađivati.

'Tu ne postoje ni koordinacija ni suradnja. Čini se da je predsjednik RH odredio najslabiju kariku u Vladi s kojom je izravno povezan i koristi svaku situaciju da ukaže na tu slabost. S druge strane dobiva odgovore. Tvrda kohabitacija sada je ušla u komunikaciju koja često prekrije bit problema', rekao je Cvrtila za N1 i dodao da se Zakon o obrani često mijenjao od ustavnih promjena 2000. upravo zbog toga što su postojale tenzije između Vlade i predsjednika RH.

'Sad se, kao što vidimo, ponovno najavljuju određene promjene koje bi trebale ići prema sužavanju ovlasti predsjednika, no pitanje je kako interpretirati ustavnu odredbu prema kojoj je predsjednik vrhovni zapovjednik i kako definirati njegove ovlasti u vrijeme mira. Najava da će se ići na sužavanje, umjesto da će ide na pojašnjavanje, dovest će do još većih zatezanja', rekao je Cvrtila. Kaže da Vlada ima većinu u parlamentu da donese te promjene, ali je pitanje koliko je politički mudro ići u takav tip sukobljavanja.

  • +9
Ilustrativna fotogalerija / Zoran Milanović dodijelio počasne činove i odlikovanja braniteljima Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Kasnije te odredbe mogu pasti na Ustavnom sudu, a doveli ste do kaosa u obrambenom sustavu. Bilo bi bolje, mislim da javnost to i očekuje, da dođe do određenih dogovora i da se naprosto u obrambenom sustavu prestane komunicirati na ovakav način. Komunikacija koja produbljuje jaz svakako nije dugoročno dobra', kaže Cvrtila i naglašava da, ako se gledaju točne odredbe Ustava, predsjednika ne može isključiti iz određenih procesa, nego da je samo pitanje kakva će biti njegova uloga.

'Isključivanje bi bilo ugrožavanje Ustava i sigurno bi palo na Ustavnom sudu. Ako postoji potreba za određenim stvarima, onda je to pojašnjenje. Sigurno postoji prostor za pojašnjenje njihovog odnosa, ali smanjivanje ovlasti zašto što imate razinu političkog sukoba, mislim da to nije mudra politička odluka. Sustav je postavljen tako da postoji neka vrsta međuovisnosti i ravnoteže. Taj sustav funkcionira u stabilnim demokracijama, ali mi nismo previše stabilna demokracija i taj model je opterećujući. U mandatu svakog predsjednika postojale su neke tenzije. U vrijeme Mesića i Sanadera rješavale su se na tijelima. Sad tijela ne funkcioniraju, ne sastaju se, problemi se ne rješavaju', kaže Cvrtila te vjeruje da su najizglednije daljnja tvrda kohabitacija i stalne tenzije, a da to skreće odgovornost i pažnju s važnijih tema.