divljanje u ateni

Suverenisti: Osuđujemo svako nasilje i tražimo od Vlade bolju zaštitu prava građana

10.08.2023 u 15:34

Bionic
Reading

Hrvatski suverenisti poručili su kako osuđuju navijačko nasilje, ali istovremeno od Vlade i diplomatsko-konzularne mreže traže snažniji angažman u pružanju pomoći i zaštite hrvatskim državljanima uhićenima u Grčkoj prije odgođene utakmice zagrebačkog Dinama i atenskog AEK-a.

"Nakon podizanja standarda u slučaju osmorke uhićene u Zambiji osumnjičenih za pokušaj trgovine djecom, očekujemo primjenu istih standarda u svim sadašnjim i budućim slučajevima kad se hrvatski državljani u inozemstvu nađu u problemima sa zakonom", istaknuli su Suverenisti u četvrtak u priopćenju.

Naveli su kako žele vjerovati da će Vlada i diplomatsko-konzularna mreža početi raditi svoj posao jednako agilno kao u slučaju Zambija te uhićenim Hrvatima osigurati potrebnu pravnu i zdravstvenu zaštitu iako to, dodali su, u ovom trenutku nije popularno jer se radi o navijačkom nasilju koje s pravom javnost osuđuje.

"Odgovorna vlast mora činiti ono što joj je ustavna i zakonska obveza neovisno o tome kako će joj to utjecati na rejting", poručili su Suverenisti.

Pri tome su naveli kako zabrinjavaju informacije o tome da među privedenim hrvatskim državljanima ima "ozbiljno ozlijeđenih kojima se u Ateni odbija pružiti medicinska pomoć".

"Od nadležnih tijela RH zahtijevamo provjeru te informacije i hitno djelovanje kako bi se našim državljanima ukazala potrebna pomoć", rekli su.

Suverenisti su također poručili kako osuđuju sva navijačka nasilja, posebice kad se radi o ozljedama i smrtnom ishodu, ali i da odbacuju svaku mogućnost opravdavanja ili relativizacije nezakonitih aktivnosti hrvatskih državljana.

Istovremeno su istaknuli kako je "nedopustiva hajka koju grčki sportski djelatnici i dio medija provode protiv Hrvatske i Hrvata".

"Skandalozno je da se kroz medijski prostor u Grčkoj i Srbiji na temelju poluinformacija, tračeva i otvorenih podvala pokušava stvoriti atmosfera u kojoj je krivac za tragediju pronađen i presuđen prije nego što je uopće zaključena istraga i dok optužnice i pravednog suđenja nema ni na vidiku, a da Vlada RH pritom uopće ne pokušava reagirati na otvoreno narušavanje principa vladavine prava, kršenje ljudskih prava hrvatskih državljana i ugrožavanje njihove sigurnosti", rekli su Suverenisti.