traže reakciju mvp-a

Suverenisti osudili izjavu srbijanske premijerke i traže povlačenje hrvatskog veleposlanika: 'Beograd opet želi izjednačiti žrtvu i agresora'

31.05.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Stranka Hrvatski suverenisti najoštrije je u utorak osudila izjavu predsjednice srbijanske vlade Ane Brnabić u kojoj je optužila Hrvate da su etnički očistili Hrvatsku te traže brzu reakciju Ministarstva vanjskih poslova i povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Srbije

'Ovakve izjave samo potvrđuju da službeni Beograd ima dijametralno suprotni pogled na stvaranje hrvatske države i na Domovinski rat te po tko zna koji put želi izjednačiti žrtvu i agresora', ocijenio je predsjednik stranke Marijan Pavliček.

'Ovim putem želimo podsjetiti Anu Brnabić da upravo u toj tzv. etnički čistoj Hrvatskoj sjedi potpredsjednica Vlade iz srpske nacionalne manjine kao i tri zajamčena saborska zastupnika', ističe se u priopćenju. Suverenisti poručuju Brnabić da 'prvo realno sagleda situaciju u vlastitom dvorištu jer je upravo na području Republike Srbije broj Hrvata u zadnjih 30 godina prepolovljen sa nekadašnjih 105 tisuća na trenutnih 57 tisuća'.

Također navode kako se 'radi o državi u kojoj rata nije bilo te u kojoj Hrvati nisu dizali balvan revolucije počekom 90-ih i tražili odcjepljenje ili pak pripajanje Hrvatskoj'. Traže hitnu reakciju hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova na izjave premijerke Srbije, uručivanje službene prosvjedne note i povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda na konzultacije.