optužnica iz srbije

Brnabić: Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriju Europe od Hrvatske

30.05.2022 u 19:47

Bionic
Reading

'Pravda mora biti dostižna, posebno u ovakvim slučajevima. Ovo je, s ljudske strane, užasan zločin na više nivoa', komentirala je, između ostaloga, premijerka Srbije Ana Brnabić optužnicu koju je Srbija poslije 27 godina podigla protiv pilota iz Oluje

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je u emisiji Hit tvit na srpskoj televiziji Pink, a među ostalim, govorila je o optužnici koju je Srbija podigla protiv pilota iz Oluje.

'To su bile uglavnom obitelji, žene s djecom, stariji ljudi, koji su otjerani, koji su pobjegli iz Hrvatske u tom etničkom čišćenju. Oni su već fizički napustili teritorij Hrvatske i netko je bio takav zločinac, takav monstrum i toliko zadojen mržnjom prema tim ljudima samo zato što su Srbi, da je poslao avione, MiG-ove na njih. Na izbjegličku kolonu koja je već napustila Hrvatsku. I granatirao ih da pobije te ljude, žene, djecu i starce', rekla je Ana Brnabić, javlja N1 prenoseći srbijanske medije.

Na pitanje da prokomentira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će hrvatska vlada iskoristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i dostojanstvo Domovinskog rata i poslati jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska, i je li u toj političkoj hrvatskoj psihologiji 'ovaj Domovinski rat ima status koji isključuje prikazivanje bilo kakvih neugodnih činjenica', Brnabić je rekla da je to potpuno u skladu s 'dostojanstvom tog Domovinskog rata'.

'Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriju Europe od Hrvatske. Vi ste istjerali sve te ljude pa onda kažete – nisu morali bježati. Vidjeli smo kako nisu morali bježati budući da su oni koji su ostali uglavnom pobijeni', naglasila je Brnabić.

Rekla je i da je 'odgovor hrvatskog državnog rukovodstva na to da će, zauzvrat, optužiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića'.

Smatra da je 'posebno odvratno što hrvatski predsjednik Zoran Milanović kaže da su se dogovorili da ne podižu optužnicu protiv Vučića'.

'Pa sada valjda mogu promijeniti mišljenje, a zapravo ne postoji nešto oko čega bi podigli optužnicu', rekla je Brnabić i podsjetila da su prije tri mjeseca, usred izborne kampanje, 'našli svjedoka koji je optužio Vučića da je tukao zarobljenike u Petrinji'.

'Vučić nikad nije bio u Petrinji', rekla je Brnabić i dodala: 'Ali je zanimljivo da uvijek targetiraju Vučića kada se trebaju obračunati sa Srbijom, što govori o tome kako njega percipiraju kao stup stabilnosti Srbije', zaključila je premijerka Srbije.