izjava u davosu

Vučić i Brnabić inzistiraju da Srbija ima pravo na optužnice za zločine u Oluji

25.05.2022 u 15:31

Bionic
Reading

Srbijanski državni vrh poslao je u petak dvije odvojene poruke u povodu reagiranja Hrvatske na optužnice za napad na izbjegličku kolonu tijekom Oluje, ocijenivši da "europska vrijednost nije štićenje ubojica djece i staraca, niti je to prijetnja onima koji traže pravdu"

Predsjednik Aleksandar Vučić u izjavi novinarima u Davosu, a premijerka Ana Brnabić u priopćenju u Beogradu su, komentirajući službena stajališta Zagreba, istaknuli da Srbija ima pravo tražiti odgovornost za ubojstva srpskih civila tijekom akcije Oluja.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak da će Srbiju koštati optužnica koju su podigli protiv četiri visoka časnika HV-a zbog navodnih ratnih zločina i prozvao političare te zemlje za "neinteligentno ponašanje" s kojim nikada neće uspjeti ući u Europsku uniju.

Potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved rekao je istog dana novinarima da nijedno državno tijelo nije zaprimilo optužnicu srpskog tužiteljstva zbog navodnih ratnih zločina u Oluji protiv četiri hrvatska vojna pilota, te da će ih Hrvatska odbaciti ako ih dobije.

„Što se tiče naših zahtjeva, oni su zahtjevi Europske unije“, istaknuo je Medved, dodavši da Hrvatska „gotovo na tjednoj razini“ podiže „konkretne optužnice protiv počinitelja ratnih zločina u Republici Hrvatskoj“, te da Srbija u sklopu pregovora za pristupanje EU mora uskladiti svoj pravosudni sustav s pravnom stečevinom EU-a, uključujući i uklanjanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i procesuiranje počinitelja "najtežih ratnih zločina".

Brnabić je uzvratila ocjenom da je "dugih 27 godina prošlo, a da nitko nije našao za shodno da reagira, sudi organizatorima i počiniteljima, zločincima koji su ubijali djecu u izbjegličkoj koloni, na teritoriju druge države".

"Kad je Srbija to konačno učinila, 27 godina kasnije, čujemo prijetnje - bit će nam blokiran europski put, da se opametimo ili nikada nećemo ući u EU", istaknula je Brnabić u priopćenju.

Komentirajući izjave iz Hrvatske na svoj račun zbog odluke srbijanskog tužilteljstva da podnese optužnice protiv hrvatskih pilota za zločin na Petrovačkoj cesti tijekom akcije Oluja, Vučić je rekao da  je slušao "iživljavanje" raznih koji su desno orijentirani.

"To pokazuje koliko mnogo ljudi u EU misli kako imaju pravo da vam određuju šta smijete ili ne smijete reći", ocijenio je Vučić.

"Tako i nama zabranjuju da budemo dio EU-a. Ako je to cijena i suglasimo se s tim da ne trebaju odgovarati ubojice naše djece... Izvinite, jesu li to europske vrijednosti? Ako jesu, onda nam takve vrijednosti ne trebaju", naglasio je Vučić.

On je novinarima beogradskih medija prenio svoju poruku na zatvorenoj sesiji posvećenoj zapadnom Balkanu u Davosu, da se "Srbija nalazi na europskom putu, jer je to jedini put koji ima", te da nisu potrebne svakodnevne izjave sa Zapada - "priznajte nezavisno Kosovo i uvedite sankcije Rusiji".

Vučić je rekao i da se u Davosu susreo s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i da je imao "vrlo kratak razgovor".

Srbijanski predsjednik odbacio je navode HAZU-a o "jasenovačkom mitu", naglasivši da se na teritoriju Hrvatske dogodila najveća tragedija koja je zadesila jedan narod na području bivše SFR Jugoslavije.

"Da zaboravimo naše najveće stradalno mesto, zbog čega? Da bi lijepo pisali o meni? Samo nastavite vi svoje, a mi svoje", poručio je Vučić.