KLOPKA

Suverenisti doveli savjetnika Svjetske banke da objasni Hrvatima zašto ne uvesti euro

15.04.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Hrvatski suverenisti protiv su uvođenja eura jer smatraju kako bi takav potez hrvatskom gospodarstvu donio više štete nego koristi, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatskih suvrenista.

Na konferenciji u organizaciji Hrvatskih suverenista pod nazivom "Snažne vrijednosti, snažni narodi, snažna Europa" engleski ekonomist s Oxforda i savjetnik Svjetske banke Michael Schluter upozorio je da bi za Hrvatsku bilo loše uvesti euro jer su od toga profitirale zemlje s iznadprosječno jakim gospodarstvom, poput Njemačke ili Nizozemske, dok je uvođenje eura loše utjecalo na gospodarstva Italije, Grčke, Španjolske ili Portugala.

Schluter je rekao da je uvođenje eura politička, a ne ekonomska odluka ustvrdivši da će za Hrvatsku ekonomske štete biti puno veće od koristi, kao što se dogodilo Italiji, Grčkoj, Španjolskoj ili Portugalu jer je euro "prejak" za njihovo gospodarstvo pa trpe njihova proizvodnja, izvoz i turizam.

"Ista valuta nije garancija bolje trgovinske razmjene. Primjerice, rast trgovinske razmjene između Novog Zelanda i Australije, koji imaju različite valute, puno je veći od rasta trgovinske razmjene bilo koje dvije članice eurozone", kazao je.

Tko se priključi eurozoni iz nje ne može izaći

Osim toga, naveo je Schluter, jednom kada se Hrvatska priključi eurozoni više iz nje ne može izaći, čak i ako to želi. Podsjetio je da su to Italija i Grčka htjele, ali je euro osmišljen da nema puta natrag. Stoga, jednom kada se priključite - tamo ste zauvijek, naglasio je.

Schluter poručuje da su nacionalna valuta i upravljanje tečajem jedan od ključnih parametara utjecaja na ekonomski razvoj zemlje, pa taj parametar nije dobro prepustiti nekoj međunarodnoj organizaciji koja ima neke druge motive.

"To bi bilo veliko odricanje od nacionalnog suvereniteta. To ste već učinili u Jugoslaviji, izgubili ste nacionalni suverenitet i ako se pridružite eurozoni morat ćete se ponovno odreći suvereniteta", kazao je.

  • +50
Sva lica Ruže Tomašić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Organizator konferencije Ladislav Ilčić predstavio je program Europskog kršćanskog političkog pokreta, koji je ujedno i program Hrvatskih suverenista na izborima za Europski parlament.

Istaknuo je da Hrvatski suverenisti neće dozvoliti da premijer Andrej Plenković, zbog svojeg poslušničkog odnosa prema moćnicima u EU-u, šteti hrvatskom gospodarstvu i suverenitetu, kaže se u priopćenju.