'policija je potkapacitirana

Sačić i Zekanović: Na tisuće ilegalnih migranata ugrožava lokalno stanovništvo; u Glini ih je 30 upalo čovjeku u dvorište

04.04.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović i Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista u četvrtak su upozorili na eskalaciju ilegalnih ulazaka migranata u Hrvatsku, kojih trenutačno, kako tvrde, ima na tisuće i ugrožavaju lokalno stanovništvo

Na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdili su kako u Hrvatskoj trenutačno ima na tisuće ilegalnih migranata s kojima se hrvatska policija više ne može nositi jer je potkapacitirana.

Upozorili su na ponašanje 'ilegalaca' prema lokalnom stanovništvu i upozoravaju da su 'najugroženije' Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, ali i velikim dijelom i Ličko-senjska i Zadarska županija.

'U Hrvatskoj su ugrožene nacionalna i osobna sigurnost. Policija ne obavlja svoju dužnost jer ilegalne migracije trenutačno nadilaze njihove ljudske potencijale. Dok je jesenas postojala jedna trasa kojom su migranti iz BiH probijali našu granicu, danas bilježimo enormno povećanje prodora migranata, a posljedica je direktno ugrožavanje ljudi i imovine, a policija i Vlada šute o tome', kazao je Sačić.

Zekanović je ustvrdio da je u Glini bilo nekoliko napada na lokalno stanovništvo. 'Tridesetak migranata pokušalo je ući na privatni posjed gdje je čovjek, nastojeći braniti obitelj i sebe, u panici uzeo neko drvo kraj sebe i udario jednog od migranata', rekao je.

  • +2
Migranti na Plješevici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: mup.hr

Nadovezao se Sačić kazavši da je taj čovjek koji je posegnuo za 'institutom nužne obrane', na kraju zaradio prijavu, umjesto da ga je policija štitila od ilegalnih migranata.

'To dokazuje da premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne brinu o sigurnosti svojih građana, a kad se oni brinu sami o sebi, vlast im to osporava. Zato je nužno zakonski regulirati pitanje zaštite osobne sigurnosti, a osim toga, mi ćemo poduzeti sve i iskoristiti i međunarodno-diplomatske kanale da o ovom alarmantnom stanju obavijestimo Europsku komisiju', poručio je Sačić, koji će sa Zekanovićem otići u Glinu, kako bi tamošnjem stanovništvu ponudili 'pravnu pomoć i utjehu'.