sindikati izvijestili

Sutra nema nastave u dvije dalmatinske županije; Mihalinec poslao upozorenje 'nadobudnim' ravnateljima

24.10.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama otkrili su plan za nastavak štrajka

Nastave danas nema u školama u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Branimir Mihalinec kazao je kako će se sutra štrajk iz praktičnih razloga, s obzirom na to da će u Zadru u petak biti 300 sindikalnih povjerenika, održati u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Kazao je kako će se s predstavnicima Vlade naći u ponedjeljak, a tema tog sastanka bit će osnovica plaća. No tražit će i sastanak vezan za koeficijente.

Osvrnuo se na izjavu Andreja Plenkovića da je povećanje plaća prolijevanje kante s mlijekom. 'Vidi li on nas kao fleku nakon prolivenog mlijeka?' pita se Mihalinec.

Konferencija sindikata o štrajku u školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Podsjetimo, Andrej Plenković pozvao je sindikate, posebno učitelje i profesore, vezano za štrajk prosvjetara na razuman pristup i dijalog, ponovivši da Vladina ponuda o rastu plaća od šest posto ostaje na stolu, ali i da je osnovni cilj Vladine politike proračunska ravnoteža u sljedećoj godini.

  • +17
Konferencija Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Mislim da bi bilo jako loše, jako nemudro da na kraju, u zadnjoj godini mandata, prolijemo mlijeko koje smo skupljali sve dosad', rekao je premijer u razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a.

Sutra u 11 sati sindikati simbolično imaju konferenciju za medije ispred Muzeja iluzija dok su je prošlog tjedna održali ispred Muzeja prekinutih veza.

Prosvjed prosvjetara Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Na upit o podršci pojedinim kandidatima na predsjedničkim izborima, Mihalinec je kazao kako se svi oni moraju dokazati podrškom njihovim nastojanjima ako žele podršku sindikata. Čudi se kako su svi istaknuli to da su jučer tijekom prosvjeda prepjevali pjesmu kandidata Miroslava Škore.

'Čiju bi pjesmu pjevali?' pita se.

Do 31. listopada, kada završi prvi ciklus, svaki će učenik biti četiri dana u štrajku.

Upozorava 'nadobudne ravnatelje', koji za sutra najavljuju nadoknade nastave, da to ne čine jer im Ministarstvo neće isplatiti prekovremene. 'Neće dobiti pohvalnicu za to. Dobit će samo prijavu za nanošenje štete državnom proračunu', poručio je Mihalinec.