STRAVA U MEĐIMURJU

Susjedov pas ušao u dvorište i izgrizao dijete po licu i vratu

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 14.01.2013 13:29
  • Objavljeno 14.01.2013 u 13:29
OPASAN PAS

OPASAN PAS

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Hemera

Susjedov pas izgrizao je dijete po licu i vratu u četvrtak u međimurskom mjestu Zasadbregu

Policiji je u petak napad psa na dijete prijavio otac. Napad se dogodio u četvrtak u 8,30 sati, kada je susjedov pas ušao u dvorište i ugrizao dijete, a policija je o ovom događaju izvijestila danas.

Pomoć djetetu pružena je u čakovečkoj bolnici, a točna kvalifikacija ozljeda bit će poznata tek nakon liječenja. Protiv vlasnika psa podnijet je optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Policija upozorava na primjereno držanje životinja

Policija vlasnicima životinja skreće pozornost na primjeren način držanja životinja:

'Vlasnicima životinja skrećemo pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30.), Zakona o zaštiti životinja (članak 48.) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9.), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupaka sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa'. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje 'zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece'. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.

Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je 'izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa'.

Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja', pišu iz policije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!