ŠTO PIŠU U REGIJI

Susjedi slave s Hrvatskom, tabloidi sipaju žuč, a srpska televizija umjesto hrvatske himne pušta - reklame

12.07.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Regionalni mediji pozorno su popratili povijesni plasman hrvatske reprezentacije u finale Svjetskog prvenstva u nogometu koje se održava u Rusiji nakon što su u dramatičnoj utakmici pobijedili selekciju Engleske 2:1 u produžecima

Srpski mediji pozorno su pratili utakmicu Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, ali u prvi plan stavljaju sebe i sve gledaju kroz prizmu političkih odnosa s Hrvatskom. Istaknimo na početku da RTS drugu utakmicu zaredom nije prenosio hrvatsku himnu uoči početka utakmice te ih dio javnosti zbog toga kritizira. U vrijeme kad je u Rusiji svirala 'Lijepa naša' u Srbiji su na TV-u gledali reklame.

Portal B92 prenosi izjave hrvatskih igrača i atmosferu iz Zagreba, ali i na naslovnici donosi razgovor s Nebojšom Čovićem, predsjednikom Sportskog društva Crvena zvezda koji zavidno kaže da Hrvatska i dalje ima sindrom male momčadi 'u smislu kompletnog marketinga i priprema kako sve to slave'. 'Oni slave inateći se prema Srbiji. To su ulični svirači, pjevači po ulicama… Treba da se odmaknu od mantre koja ih prati da su stvoreni da mrze Srbe', kazao je Čović.

Srpski Blic proglasio je Marija Mandžukića herojem, a pobjedu Hrvatske 'povijesnim uspjehom neviđenih razmjera'. Blic piše i kako je odgovor na pitanje kako je Hrvatska došla u finale veoma jednostavan: izabranici Zlatka Dalića igraju u najjačim klubovima planeta. Do u detalje su analizirali uz koje pjesme slave hrvatski reprezentativci te dijelove repertoara nazivaju ustaškim.

Blic također na naslovnici donosi tekst u kojem detektiraju tajnu nestvarnog uspjeha Hrvatske, o kakvom se u Srbiji samo sanja. Smatraju da tajna uspjeha Hrvatske leži u tome što je pred sebe odmah stavila cilj da ode do završnice turnira i nije se zadovoljavala mrvicama.

'Jer kada su stigli u Rusiju, ma što mi sada mislili o tome koliko su penali čista sreća, a dvaput su tako eliminirali rivale, ma koliko bolne scene bile kada zagrmi ustaška pjesma u svlačionici Vatrenih, njihove misli nisu bile 'samo da izdržimo protiv Argentine' ili 'hoćemo li moći s Islandom, čudom s posljednjeg prvenstva Europe?'. Ili kako li ćemo protiv domaćina mundijala? Ili protiv moćnih Engleza. Njihov cilj je bio, ma koliko to nevjerojatno zvučalo, da igraju za titulu prvaka svijeta. S tim mentalitetom, a i kvalitetom koju su trofejima Lige prvaka dokazali Modrić i drugari, Vatreni su vjerovali da mogu, a i dokazali da mogu igrati za trofej. Ma koliko to nevjerojatno zvučalo', smatraju u Blicu.

Opskurni tabloid Informer, koji je zapravo produžena medijska ruka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, po običaju svugdje vidi ustaše. Tako s naslovnice vrišti naslov 'Bolest ustaškog uma na HRT-u: U nedjelju slijedi oluja svih oluja!' Referiraju se na javljanje reportera Edija Škovrlja iz Zadra.

Kurir prenosi komentar Sergeja Trifunovića, glumca koji je poznat i u Hrvatskoj i čije su izjave u emisiji 'Nedjeljom u 2' izazvale kontroverze u javnosti. On je tako na Twitteru pokušao biti šaljiv te je postavio pitanje na koje je odmah sam dao odgovor: 'Kako se zovu Hrvati u finalu? Ostaše.'

Kurir prenosi i post Jeremyja Clarksona, također s Twittera. 'Dobro napravljeno, Hrvatska. Bolji ste od nas. I vaša predsjednica bolje izgleda od naše', poručio je nakon utakmice.

Klix.ba prenio je atmosferu iz Hrvatske: Zagreb gori, 50.000 navijača u transu slavi finale. Sarajevski portal je čestitao susjedima iz Hrvatske na pobjedi, a pišu i o nesportskom pokušaju Engleza koji su pokušali postići pogodak dok je naša reprezentacija slavila gol.

Oslobođenje opširno piše o uspjehu hrvatske reprezentacije te donose snimke i fotografije slavlja, a u tekstu 'Koliko je zaista fascinantan uspjeh hrvatske reprezentacije' pišu da je hrvatska zlatna generacija svoje ime zauvijek utkala u historijske knjige, a u nedjelju će svakako imati priliku ući u legendu.

Avaz je već skinuo Hrvatsku s naslovnica i bave se svojim temama. Slovenski 24ur piše da je Hrvatska na nogama. Mandžukić je u produžetku doveo Hrvate u prvo finale SP-a, pišu. Prenose i izjavu hrvatskog izbornika koji je kazao kako nitko nije želio izići iz igre, a i izjavu najboljeg engleskog nogometaša Harryja Kanea koji je kazao da su kod njih svi utučeni nakon poraza.

'Hrvatska je u deliriju', piše Delo. Također čestitaju Modriću i suigračima te navode da je ova generacija prestigla Vatrene, tj. onu brončanu iz Francuske 1998. godine. Crnogorske Vijesti.me donose pregled naslovnica europskih novina u kojima su prostor većinom posvetili utakmici Hrvatske i Engleske.

  • +34
SP u nogometu, polufinale: Hrvatska - Engleska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL