FIFA_SP_2018.svg

hrvatski vitezovi

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva! Evo kako su odigrali naši heroji koji su slomili Engleze

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 11.07.2018 23:39
  • Objavljeno 11.07.2018 u 23:30
Bionic
Reading

Pao je i 'Gordi Albion'! Hrvatska je u polufinalu SP-a nakon produžetka pobijedila Englesku 2:1, golove su zabili Perišić i Mandžukić, no ponovno je cijela momčad odigrala sjajnu partiju. Idemo u finale, u nedjelju igramo s Francuzima. I oni su na dužnici...

DANIJEL SUBAŠIĆ - ponovno je svemogući Suba spašavao Hrvatsku. Slobodnjak Trippiera braniti nije mogao, ali sve nakon toga... Ma čudo nad čudima je taj Danijel Subašić! Spomenut ćemo samo u 30. minuti obranu 'mrtvaca', skinuo je Kaneov udarac koji je praktički već bio u golu. Ali nije ušao! Do kraja je odradio fantastičan posao, a u tome su mu pomogli i Englezi koji su imali samo jedan udarac u okvir gola.

ŠIME VRSALJKO - kad se samo sjetimo da je bio upitan za ovu utakmicu i da je igrao s 'načetim' koljenom. Sreća za Engleze da nije bio spreman. Ma, šalimo se! Vrsaljko ih je dotukao na boku, konstantno opasan, probojan, asistirao je ubacivanjem za gol Perišića, a onda je još u 99. minuti stigao i spasiti naš gol. Glavom je 'očistio' udarac Stonesa nakon kornera. Odigrao za čistu 10!

DEJAN LOVREN - još jedna izuzetna partija u nizu. Bez pogreške je odigrao svih 120 minuta protiv 'svojih' Engleza. A prijetili su mu, dobro ga poznaju. No, odmah na startu je Lovren dao do znanja kako će se postaviti, u 22. minuti je složio Kanea onako za upozorenje... Nakon toga se prvi strijelac ovog SP-a više nije praktički ni sastao s loptom. Tek toliko da se zna tko je gazda - Dejan Lovren, jasno!

  • +34
SP u nogometu, polufinale: Hrvatska - Engleska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

DOMAGOJ VIDA - sve što je rečeno za Dejana Lovrena vrijedi i za Vidu. Izdržao je sve pritiske na terenu i zvižduke s tribina, odigrao čisto i korektno. Zamjerka? U 64. minuti sudac mu je progledao kroz prste, treba priznati da je Vida napravio čisti prekršaj na Sterlingu, bio je jedanaesterac... Sve nakon toga, bez zamjerke, a imao je tešku borbu s Rashfordom i ostalim Englezima

IVAN STRINIĆ - ponovno su mu protivnici nudili prostor, no Strinić ga nije znao iskoristiti. Nema on taj ofenzivni osjećaj, a činilo se i kako je u utakmicu ušao previše mekano. Nedostajalo je tu čvrstoće u duelima, više odlučnosti, jednostavno bezobrazluka. No Strina je odradio svoj dio posla, imao je strašno težak zadatak u obrani, ali držao je svoju stranu bez većih pogrešaka. Morao je iz igre u 93. minuti zbog ozljede prepona.

LUKA MODRIĆ - kapetan je odigrao kapetanski. Dojam je da je na rubu snaga, da jedva hoda, a onda u 109. minuti odradi takav sprint da ga ni Bolt ne bi mogao dostići! Čuvali su ga Englezi sjajno, pokrivali su ga i preuzimali, najčešće su trojica bila na njemu. Moramo spomenuti i njegovu najveću krivnju, nesmotreni prekršaj na Dele Alliju nakon kojeg su Englezi zabili za 1:0. Bez obzira na sve svaka je njegova lopta 'imala oči', pronalazila je put do naših napadača. U finalu će Luka sigurno biti maksimalno spreman, to će biti kruna njegove karijere, utakmica života.

MARCELO BROZOVIĆ - izbornik Dalić ubacio ga je kako bi kontrolirao Lovrena i Vidu, 'spriječio' ih da oni vode igru. A Broz je odigrao maestralno, ma i mrvicu bolje od toga. Pretrčao je najviše u našoj reprezentaciji, 16.530 metara. Defenzivno je odradio 100 posto bezgrešno, a kad je krenuo prema naprijed bio je naša prevaga. Čvrst, brz, opasan. Opalio je nekoliko puta, neprecizno, ali bio je konstantna opasnost.

IVAN RAKITIĆ - u prvih 45 minuta previše je lutao, nije to bilo to. Neodlučan, s nekoliko nepotrebnih pogrešaka, krivih dodavanja. Ali u nastavku... Rapsodija Ivana Rakitića u najboljem izdanju. Bilo ga je svugdje na terenu, uzimao je loptu Englezima kako je želio, razigravao, dodavao, čuvao loptu kad je trebalo u samoj završnici. Raketa je odigrao svoje kako je trebalo, bio je tu kad je bilo najpotrebnije.

IVAN PERIŠIĆ - čekao je Dalić Koku, nagađalo se da uopće neće startati protiv Engleza. I onda je Ivan Perišić eksplodirao. Probijao je oba boka, mijenjao strane, 'pokrivao' Strinića, ubacivao se... A sve se isplatilo u 68. minuti kad je zabio za 1:1. A koliko tek sreće nema Perišić! U 72. minuti pogodio je stativu, prvo protiv Rusa, sad protiv Engleza... I matura svega, nakon što je zabio gol za 1:1 u 109. minuti je asistirao Mandžukiću za gol i pobjedu! To je Perišić koji nam treba, za finale će biti još i bolji.

  • +47
Navijači na stadionu Lužnjiki, Hrvatska - Engleska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

ANTE REBIĆ - tenk, krstarica, razarač, bombarder... Sve je to Ante Rebić! Borio se s Youngom, često nosio po tri engleska nogometaša na leđima, otvarao prostor Vrsaljku, nudio se. Problem? Temperament koji ga sputava da bude još i bolji. No, nemamo straha, Ante je naša najveća snaga, protivnici ga se plaše, nedostaje samo završnica, gol, da se u potpunosti 'otvori'. Zaslužio je Ante Rebić.

MARIO MANDŽUKIĆ - to je ono zbog čega ga obožavamo! Svi! Cijelu je utakmicu trčao kao navijen, vršio pritisak na zadnju liniju Engleza, nije im dao da udahnu. Prvo je u 83. minuti zapucao priliku nakon sjajnog dodavanja Brozovića, a onda je Mandžo odveo Hrvatsku u finale Svjetskog prvenstva. Pivarić je potegnuo po lijevom boku, ubacio je na Perišića koji glavom prebacuje za Mandžu. A majstor ostaje majstor. Zabija za pobjedu! Il Grande Mandžo! Imao je priliku i u 106. minuti, ali nema veze, dosta je i ovaj gol za 2:1. Cristiano Ronaldo može biti sretan što će moći igrati uz našeg Mandžu u Juventusu...

JOSIP PIVARIĆ - ušao u 93. minuti umjesto Strinića. Korektno je odradio svoje minute, držao je bok, vozao Engleze koji ga nisu znali zaustaviti.

ANDREJ KRAMARIĆ - ušao je u 101. minuti umjesto Rebića. Opasan je Krama, uvijek opasan, U 120. minuti potegnuo je sjajnu kontru, ušao u šesnaesterac Engleza i pucao. Zamalo je promašio, no imao je i samog Perišića, mogao ga je proigrati... No, nema veze, Hrvatska je u finalu SP-a!

VEDRAN ĆORLUKA - u 115. minuti zamijenio je Mandžukića. Rutinerski je utakmicu priveo kraju, pokrpao rupe u obrani, odradio sjajna dva prekida, očistio svaku prijetnju ispred Subašića.

MILAN BADELJ - ušao u 118. minuti umjesto Modrića. Miki je konstanta, tu je kad zatreba, pokazao je to i u tih nekoliko posljednjih minuta na terenu. Dobro je znati da može uskočiti kad god zatreba. Izuzetno zahvalan igrač.