RAZOTKRIO SE OMIŠKI PIROMAN

Suludi razlog je natjerao mladića da izaziva požare

02.08.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Mladi Omišanin uhićen zbog podmetanja čak tri požara svoje piromanske sklonosti u policiji navodno nije znao objasniti, rekavši tek da je vatru potpalio jer mu je 'došlo', neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.

Kako na razgovoru u policiji nije naveo ni jedan poseban razlog svog suludog ponašanja i nije odgovorio zašto je podmetao požare policija još utvrđuje motiv njegova zločina.

Neslužbeno se doznaje da ga do sada nije bilo u kaznenoj evidenciji, a nije kažnjen čak niti za prometni prekršaj. Navodno ne boluje od nikakve duševne bolesti, niti ima bilo kakve veze s vlasnicima zemljišta što je zapalio. Vatru čak nije podmetao u svom susjedstvu, jer živi na drugom kraju omiškog područja.

Osamnaestogodišnjeg piromana policija sumnjiči da je podmetnuo požare u Dućama, Zadvarju i u Zakučcu i to tako što bi motociklom došao na "mjesto zločina" te na više mjesta uz prometnicu upaljačem zapalio suhu travu i nisko raslinje. Vjetar je potom učinio svoje, pa se vatra proširila na veću površinu.

Konkretno, posljednji požar koji je podmetnuo u srijedu, onaj u Starom selu Duće, zahvatio je 50 hektara borove šume, niskog raslinja i raznih drugih poljoprivrednih zemljišta.

Za izazivanje požara kazne su od 15.000 do 150.000 kuna ili 60 dana zatvora, a za požar iz nehaja od 2.000 do 15.000 kuna.

Po podacima MUP-ovog voditelja inspekcije zaštite od požara Davora Kadojića Balaška prošla je godina s 8.000 otvorenih požara i zapaljenoj površini od 80.000 hektara bila jedna od najtežih u posljednjih 30 godina, odmah nakon 2000. koja je na prvom mjestu.

Za razliku od obale gdje je požara najviše u ljetnim mjesecima, ima ih manje, ali s većom štetom i zapaljenom površinom, kontinentalni otvoreni požari najčešće izbijaju u sezoni spaljivanja korova.