glavni tajnik

Stoltenberg: Ukrajina neće dobiti formalnu pozivnicu za NATO na samitu u Vilniusu

19.06.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Čelnici NATO-a neće uputiti formalni poziv Ukrajini da se pridruži savezu na samitu u Vilniusu sredinom srpnja, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

"Na samitu u Vilniusu i u pripremama za samit ne razgovaramo o pitanju službenog poziva", rekao je novinarima Stoltenberg nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.

Upućivanje službenog poziva prvi je korak u procesu pristupanja Sjevernoatlantskom savezu.

Stoltenberg je dodao da će čelnici saveza razgovarati o tome kako Ukrajinu približiti NATO-u.

Upozorio je i protiv prihvaćanja zamrznutog sukoba u Ukrajini u zamjenu za prekid rata.

"Svi želimo da ovaj rat završi, ali pravedan mir ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvaćanje dogovora koji diktira Rusija", rekao je.

Stoltenberg se osvrnuo i na stanje na Kosovu, pozvavši sve strane da zaustave bilo kakvu daljnju esklalaciju i odmah se vrate dijalogu koji vodi EU.

"Naše snage, KFOR; nastavit će poduzimati sve potrebne mjere kako bi zajamčile sigurno opkruženje", dodao je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku pozvao je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija na krizni sastanak u Bruxelles sljedeći tjedan. Međutim, nijedan od njih dvojice dosad nije potvrdio da će se odazvati pozivu.

Srbija u pritvoru drži kosovska tri policajca, uhićena u srijedu. Priština taj čin opisuje kao „otmicu“, a Beograd tvrdi da je riječ o „terorističkoj bandi“ koja je prešla na teritorij Srbije, što kosovske vlasti odbacuju.

Vlada u Prištini u srijedu je zabranila ulazak srpske robe na Kosovo zbog uhićenja policajaca, što je Beograd ocijenio suprotnom "svim europskim principima".