HRVATSKA STIŠĆE SRBIJU

Sudbinu sličnu Marićevoj moglo bi doživjeti 300 branitelja

05.06.2015 u 09:35

Bionic
Reading

Hrvatska će kao članica Europske unije tražiti promjenu srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Naime, ako Srbija to ne promijeni, sudbinu sličnu onoj Veljka Marića moglo bi doživjeti još oko 300 hrvatskih branitelja. O tome i o drugim temama govorilo se u današnjoj emisiji Hrvatskog radija 'Poligraf'

'Proces oslobođenja Veljka Marića traje od 2010, ali završnu je odluku donio sud, a ne politika', rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u emisiji HR-a 'Poligraf'. Svi koji su dali svoj doprinos, treba im zahvaliti, svi su radili, i s jedne i s druge strane, rekao je.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je da je slučaj Marić rasvijetlio veliku opasnost od zakona o univerzalnoj jurisdikciji te navela sve postupke koje je poduzela kako bi Marić bio pušten na slobodu. Srbija si je dala ovlasti 'malog Haaga'. Zakon je opasan i treba ga promijeniti. Jer, u opasnosti je još oko 300 naših branitelja. Ministarstvo bi trebalo obavijestiti sve te ljude da ne napuštaju granice ove zemlje jer bi, kao i Marić, mogli biti oteti, odvedeni u Srbiju i osuđeni, smatra Petir.

Ministar Orsat Miljenić rekao je da te podatke nema. RH će kao članica EU-a raditi na tome da se u Srbiji promijeni zakon o univerzalnoj jurisdikciji po kojem je uhićen Marić, dodao je. 'Mi smo na oslobađanju Marića radili, a ne govorili', kaže Miljenić, prenosi hrt.hr. 'Naravno da ono što radimo nećemo dijeliti s javnošću, u ovom su sudjelovali mnogi, svima treba odati priznanje. Tvrdnja da Vlada nije ništa poduzela je apsurdna', dodao je.

'Vjerujem da je Vlada pokušavala, ne kažem da nije činila ništa', rekla je Petir. 'Hrvatska je u ovom slučaju napravila propust u okviru nadležnih ministarstava', naglasila je. Planira, zbog tog zakona, uložiti amandman na rezoluciju o izvješću Srbije o napretku, što su podržali i mnogi klubovi zastupnika u EP-u. Hrvatski zastupnici u EP-u napravili su posao Vlade, dodala je.

Drago Hedl radio na oslobađanju Marića

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić javio se u emisiju i rekao da je, s novinarom Dragom Hedlom, radio na oslobađanju Marića. 'Tražile su se varijante i najbolje je prošlo to što je odluku donio sud. I gospodin Hedl odrađivao je posao sa srbijanskom stranom. Mi smo radili iz prostora civilnog društva, da kroz komunikaciju stvorimo okruženje da se dođe do ovakve odluke. Surađivali su i Stanimirović i Pupovac', dodao je.

Ministar Miljenić je komentirao i zamolbe BiH upućene hrvatskim pravosudnim tijelima za postupanje, u kojima su sadržani neprihvatljivi navodi poput onog o udruženom zločinačkom pothvatu te zločinima u okviru širokog i sustavnog napada vojnih snaga u koje je bila uključena hrvatska vojska. Takvo što neće ići, političke optužnice nećemo dopustiti, kako je to rekao i premijer Milanović na sjednici Vlade u srijedu.

U emisiju je došao i general Pavao Miljavac te je, u ime Hrvatskog generalskog zbora, rekao da je Vlada u ovom slučaju reagirala promptno, precizno i oštro.