predmet bijelo polje

Sud u Mostaru zbog ratnog zločina osudio trojicu pripadnika HVO-a, šestorica oslobođena

24.02.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Trojica nekadašnjih pripadnika HVO-a su osuđena, a šestorica oslobođena optužbi za ratne zločine nad bošnjačkim civilima na području Mostara, dok je Sud BiH odbacio kvalifikacije da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu te počinili zločine protiv čovječnosti

Predmet Bijelo Polje, koji se odnosi na ratne zločine počinjene nad zatočenim Bošnjacima u logoru Vojno, okončan je nakon petogodišnjeg postupka tako da je pripadnik 1. bojne HVO-a Nedžad Tinjak nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora, Jure Kordić na tri, a Dražen Lovrić na zatvorsku kaznu od godinu dana. Istom presudom su njihovi suborci Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić i Slavko Golemac oslobođeni optužbe.

Od početka suđenja preminula su dvojica optuženih Nedžad Ćorić i Marinko Šunjić. 

Tinjaku je tužiteljstvo dokazalo odgovornost po više točaka optužnice, od nezakonitog uhićenja bošnjačkih civila, nečovječnog postupanja te silovanja dviju žena. 

Istodobno Kordiću i Lovriću su izrečene blaže kazne jer je dokazano da su sudjelovali u nezakonitim uhićenjima i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima. 

Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedala Enida Hadžiomerović, a čine ga još Jasmina Ćosić Dedović i Darko Samardžić, odbacilo je kao neutemeljene navode iz optužnice da su optuženi počinili zločin protiv čovječnosti, te s drugim pripadnicima  sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP), širokom i sustavom napadu i progonu bošnjačkog stanovništva. 

Logor u Vojnu spominjao se i pred Haaškim tribunalom u nekoliko sudskih postupaka, među kojima je i onaj protiv šestorice visokih nekadašnjih dužnosnika bivše Herceg Bosne. 

sve osim nogometa