elmedin konaković

Ministar vanjskih poslova BiH: Svi lideri u Hrvatskoj vrlo su spremni za razgovore i dogovore

22.02.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je u srijedu kako je vrlo zadovoljan svojim prvim službenim posjetom Hrvatskoj te da nosi samo pozitivne dojmove nakon jučerašnjeg susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima

"Svi lideri u Hrvatskoj vrlo su spremni za razgovore i dogovore", kazao je Konaković novinarima u Sarajevu nakon povratka iz Zagreba, gdje se u utorak sastao s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, kao i s premijerom Andrejem Plenkovićem te predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Konaković je istaknuo da je od svih sugovornika u Zagrebu dobio jasnu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao i potvrdu da se nitko od hrvatskih dužnosnika ne želi miješati u unutarnja pitanja BiH.

Komentirajući navode nekih medija koji su, izvještavajući o sastancima u Zagrebu, prenijeli kako će izmjene izbornog zakona biti jedna od tema zajedničke sjednice vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, najavljene za lipanj, Konaković je kazao kako se radi o potpunom izvrtanju činjenica, odnosno kako o tome nije bilo razgovora, niti je takvo što moguće jer je riječ isključivo o unutarnjepolitičkom pitanju BiH.

"Imamo otvorena pitanja o kojima se može razgovarati, ali izborni zakon je unutarnje pitanje BiH i o tome se razgovaraju partneri u BiH", kazao je Konaković.

  • +4
Gordan Grlić Radman i Elmedin Konaković Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

On je ranije najavio kako bi se postizanje dogovora u izbornoj reformi moglo očekivati u razdoblju od šest mjeseci nakon što bude uspostavljena nova vlada Federacije BiH. Taj proces trenutačno je blokiran jer Stranka demokratske akcije (SDA) pokušava po svaku cijenu biti dijelom nove vladajuće većine, iako je kao partnera ne prihvaćaju ni HDZ BiH niti blok od osam bošnjačko-građanskih stranaka koji su ranije međusobno dogovorili koaliciju.

O uspostavi federalne vlade ovisit će i rješavanje pitanja dodatnog povezivanja plinske mreže BiH s onom u Hrvatskoj i Srbiji.

Na gradnji novog plinovoda ka Srbiji inzistiraju vlasti u Republici Srpskoj, dok u Federaciji kao prioritet vide tzv. Južnu interkonekciju, odnosno povezivanje pravcem preko Mostara s plinskom mrežom u Hrvatskoj kod Zagvozda.

Ministar Konaković kazao je u srijedu kako će se o svemu tome tek razgovarati, a tvrdi kako BiH ima potencijal biti regionalnim čvorištem distribucije plina, odnosno kako može biti zemlja "različitih interkonekcija" te time osigurati neovisnost o bilo kojoj politici.