PRIVATNA TUŽBA

Sud: Novinar nije uvrijedio Tolušića kada ga je nazvao 'kabadahijom'

11.11.2021 u 17:56

Bionic
Reading

Županijski sud u Osijeku odbio je žalbu privatnog tužitelja bivšeg ministra Tolušića i potvrdio prvostupanjsku presudu kojom se urednik portala Virovitica.net i potpredsjednik HND-a Goran Gazdek oslobađa optužbi za povredu ugleda i časti jer je Tolušića nazvao ''kabadahijom''

Kako su u četvrtak izvijestili iz Hrvatskog novinarskog društva (HND), riječ je o privatnoj tužbi kojom je Tomislava Tolušić od Gazdeka tražio 180 dnevnih dohodaka ili približno 40.000 kuna za povredu prava osobnosti jer je u komentaru krajem 2019. Tomislava Tolušića, Ivicu Kirina i Josipa Đakića nazvao kabadahijama u "čvrstom HDZ-ovom pašaluku",

Tolušić je u žalbi naveo kako je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da je riječ kabadahija takvog sadržaja da ga je pogodna uvrijediti. Pojasnio je da izraz dolazi od turske riječi kaba, što znači nasilnik ili grubijan, i dahija, što znači silnik ili tiranin. prenosi HND.

"Prvostupanjski sud je nakon iznošenja spornih i nespornih okolnosti dao iscrpnu ocjenu provedenih dokaza i analizirao sadržaj inkriminiranog teksta dajući pritom dostatne i valjane razloge koje prihvaća i ovo vijeće", piše u presudi Županijskog suda u Osijeku.

"Općinski sud u Virovitici ispravno je zaključio kako Goran Gazdek nije počinio kazneno djelo uvrede", piše u završnoj rečenici presude osječkog Županijskog suda.