Osman Mehmedagić

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ravnatelja obavještajne agencije

04.11.2020 u 18:42

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije te zemlje (OSA) Osmana Mehmedagić koju je protiv njega podignulo državno tužiteljstvo tereteći ga za zloporabu službenog položaja i ovlasti, objavilo su u srijedu lokalni mediji. Tu informaciju potvrdio je tužitelj Oleg Čavka koji vodi predmet.

U optužnici podignutoj 22. listopada Tužiteljstvo BiH je navelo kako je Mehmedagić zlorabio ovlasti tako što je protuzakonito tražio da mu "BH pošta" dostavi snimku iz jedne od svojih poslovnica na kojoj se vidi žena koja je tamo navodno došla predati omotnicu u kojoj je bila kaznena prijava protiv ravnatelja OSA-e.

Mehmedagić je svoj zahtjev temeljio na zakonskim odredbama koje daju ovlasti OSA-i za prikupljanje podataka važnih za nacionalnu sigurnost, no u Tužiteljstvu BiH su ocijenili kako je njegov cilj zapravo bio osobni obračun s političkim neistomišljenicima, odnosno onima koji tvrde da posjeduje lažnu fakultetsku diplomu te da obavljajući posao ravnatelja OSA-e krši zakone.

Snimka iz poštanskog ureda do koje je došao Mehmedagić na kraju je dospjela do portala Istraga.ba koji ju je i objavio nastojeći diskreditirati ženu koja je na šalteru predavala pošiljku. Snimka je poslužila Mehmehagiću da se preko ovog portala pokuša obračunati sa sadašnjim ministrom unutarnjih poslova Federacije BiH Aljošom Čamparom za kojega drži da je stvarni autor kaznene prijave koja je protiv njega podnesena.

Otvoreni sukob s Mehmedagićem bio je jedan od razloga zbog kojega je Čampara prije mjesec dana podnio ostavku na dužnosti u Stranci demokratske akcije (SDA) a nakon toga je iz nje i isključen.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je od Suda BiH da Memhedagiću zabrani obavljanje poslova ravnatelja OSA-e do okončanja sudskog postupka a ista mjera zatražena je i za zaposlenika te agencije Muhameda Pekića koji je suoptužen u ovom slučaju. Sud će o tome odlučivati narednog tjedna.

Tuiteljstvo BiH protiv Mehmedagića vodi još jednu istragu čiji je cilj utvrdili posjeduje li on važeću diplomu koja mu je nužna kako bi uopće bio ravnatelj obavještajne agencije.

Mehmedagić je na čelu OSA-e već pet godina a prijavio se za još jedan mandat u čemu ima potporu SDA. Sadašnji ravnatelj OSA-e slovi za osobu koja uživa najveće povjerenje predsjednika vladajuće bošnjačke stranke Bakira Izetbegovića.