EKO KVARNER O PLOMINU C

Studija utjecaja na okoliš rađena u radijusu 20 kilometara od Plomina

04.11.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Udruga Eko Kvarner na današnjoj konferenciji za novinare još jednom je upozorila kako je dosadašnji tijek javne rasprave o projektu Plomin C jasno pokazao svu manjkavost predloženog projekta i, kako ističu, izuzetnu ne kvalitetu za taj projekt izrađene Studije utjecaja na okoliš

'Predmetni eksperti već su odavno konstatirali da HEP nije napravio jedinstvenu Studiju za maksimalnu snagu elektrane od 710 MW, koja bi jedina dala cjelovit odgovor o prihvatljivosti zahvata na okoliš, pogotovo u sinergiji sa drugim bliskim zagađivačima, kao što je Rockwool. Takva valorizacija uobičajena je u svijetu i čin je elementarnog poštenja prema građanima. Isto tako, u Studiji uopće nije obrađena 'nulta varijanta', odnosno što bi bilo kada projekt ne bi bio realiziran', rekao je predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić dodajući da su tehničke primjedbe na Studiju brojne te će ih kompletno predstaviti pred kraj javne rasprave, sredinom mjeseca.

Istaknuo je da je procjena utjecaja za okoliš rađena za područje od samo 20 kilometara oko Plomina, a kako kaže, koliko je to po potrebnom prostoru obuhvata podcijenjeno, ukazuje činjenica da je prihvaćen zahtjev Republike Slovenije za procjenu prekograničnog utjecaja na okoliš iako je udaljenost do najbližih područja u toj državi daleko veća.

'Poznato je da su svojedobno skandinavske države uspjele isposlovati zatvaranje termoelektrana u Engleskoj i Škotskoj zbog utjecaja na okoliš na područjima stotinama kilometara daleko od izvora', kaže predsjednik Eko Kvarnera, naglasivši kako su zgroženi potpunim ignoriranjem ovog projekta od župana Zlatka Komadine i vodstva Primorsko-goranske županije.

'Koliko nam je poznato, Primorsko-goranska županija do sada nije sudjelovala u upravnom postupku Procjene utjecaja na okoliš projekta Plomin C, iako za to ima više nego dovoljno razloga', kazao je Piršić ustvrdivši kako političari Primorsko goranske županije moraju iskoristiti svoj utjecaj u budućoj vladi i zauzeti politički stav - da se napravi kvalitetna Studija utjecaja na okoliš odnosno procijeni je li projekt potencijalna opasnost za život i zdravlje građana.

Naime, nova znanstvena istraživanja dokazuju da osobe koje nikad nisu zapalile cigaretu, a žive u područjima veće razine onečišćenosti zraka, imaju otprilike 20 posto veći rizik obolijevanja od raka pluća, nego osobe koje žive u područjima s čistim zrakom.

Smatrajući kako je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije paušalno konstatirao da 'glavni uzrok raka pluća, traheje i bronha jest pušenje', iznijeli su podatke iz najnovijeg istraživanja objavljenog u American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, gdje tim istražitelja koje je predvodila Michelle Truner, voditeljica istraživanja na sveučilištu Ottawa navodi da sitne čestice onečišćivača zraka mogu ozlijediti pluća i oštetiti DNA.

Naime, nakon što su istraživači uzeli u obzir ostale rizične uzročnike raka, poput pasivnog pušenja i izloženosti radonu, otkrili su da svakih dodatnih 10 jedinica onečišćenosti zraka uzrokuje povećanje rizika od oboljenja od raka za 15 do 27 posto, navode u Eko Kvarneru podsjetivši da se ovdje radi o gradnji trećeg bloka termoelektrane Plomin, snage 500 MW koji će zamijeniti TE Plomin 1 budući da izlazi iz pogona 2015. godine. TE Plomin 2 i TE Plomin C, obje s ugljenom kao energentom, imale bi ukupnu snagu 710 MW, umjesto sadašnjih 335 MW. Novi blok trebao bi godišnje proizvoditi između 3.600 i 3.700 GWh električne energije, za što bi trebao trošiti više od milijun tona ugljena.