solarna energija

Piršić: Trenutno proizvodim dvostruko više energije nego što mi je potrebno. Ljudi, stavite panele i dizalice topline i više nećete morati kupovati naftu i plin

26.08.2022 u 20:20

Bionic
Reading

Ekološki aktivist iz Eko Kvarnera Vjeran Piršić pokazao je kako izgleda njegova energetski neovisna kuća u Njivicama, na koju je dao ugraditi dovoljno solarnih panela da bi proizvodio toliko energije da može zadovoljiti potrebe cijelog kućanstva

“Za razliku od našeg učitelja Ljube u Zagrebu, ja imam baterijski sustav za pohranu energije. Energija koja se prikuplja sada bit će mi dostupna i preko noći. Dakle, dobrodošli u energetski nezavisnu kuću Piršić”, rekao je za N1.

Kaže da trenutno proizvodi dvostruko više energije nego što mu je potrebno, te zato dio pohranjuje u baterije, a s dijelom pomaže HEP-u da opskrbi turiste.

“Moram reći da kod nas na Kvarneru djelatnici Elektroprimorja ne prave probleme pri spajanju kao u Istri, Zagrebu, Dalmaciji i Slavoniji. Pitanje je samo organizacije i dobre volje”, rekao je.

Kaže da je glavna poteškoća kod ugradnje solara papirologija i birokracija, no i to se polako mijenja.

“Nekada vam je trebalo 66 dozvola, a sada samo tri papira. Nema više problema, nego samo pokazujemo koliko smo neorganizirani kao država. Nitko građanima ne daje prave informacije, a istina je ova: Ljudi, stavite panele i dizalice topline i više nećete morati kupovati naftu i plin. Trošak pada i do 60 posto. Čak i bez baterijskog sustava možete se grijati gotovo cijelu zimu. Ugradnja je koštala oko 100.000 kuna, a fond za zaštitu okoliša je spreman dati i do 40 posto refundacije u brdima, a 60 posto na otocima. Dajmo ljudima informaciju da ne moraju biti ovisni o fosilnim gorivima”, rekao je Piršić.

Drugi problem je, kako navodi, taj što uskoro nećemo imati radnika.

“Radnici u brodogradilištima gube posao, a u tjedan dana možemo ih prebaciti da montiraju ove panele. To su vrijedni radnici i, ako se daj bože opet budu opet radili brodovi, lako ih se vrati u škver. Imat ćemo jeftinije fotonaponske elektrane, ali problem je u projektima. Tranzicija nije slučajni događaj, već mora biti pažljivo osmišljen projekt. Ključno je da energiju što više pohranjujemo i dijelimo lokalno”, rekao je.