fotografije na mrežama

LNG Hrvatska odgovorila Eko Kvarneru: Područje terminala redovito se obilazi, nema onečišćenja

23.02.2023 u 16:54

Bionic
Reading

Iz tvrtke LNG Hrvatska, na pitanje u vezi s tvrdnjama iz udruge Eko Kvarnera o onečišćenom moru kod terminala u Omišlju, iz koje su na društvenim mrežama objavili fotografije, odgovorili su da se kopneni i morski dio lučkog područja LNG terminala redovito obilazi i da onečišćenja nisu primijećena

„Vezano za fotografiju koja se objavljuje na društvenim mrežama, na kojoj se nalazi terminal za UPP, ista je preuzeta s aplikacije Google Mapsa te je nastala u vrijeme prirodne pojave cvjetanja mora koja se pojavljuje u određeno doba godine“, navode iz LNG Hrvatske odgovarajući na pitanje o informaciji iz udruge Eko Kvarnera da je između Omišlja i Njivica onečišćeno more.

I riječki lučki kapetan Darko Glažar je rekao da nije uočeno onečišćenje mora u blizini LNG terminala. Brod riječke Lučke kapetanije u četvrtak je detaljno pregledao područje uz LNG terminal i područje uz Janafov terminal na otoku Krku te nisu uočena onečišćenja, dodao je Glažar.

Udruga Eko Kvarner i njezin predsjednik Vjeran Piršić prijavili su u četvrtak da je između Omišlja i Njivica na otoku Krku znatno onečišćeno more, što se jasno vidi na priloženim fotografijama, o čemu su obaviješteni i mediji. Na priloženim fotografijama vidi se i područje LNG terminala.

Iz LNG Hrvatske ističu da je lučko područje terminala pod stalnim nadzorom te da od početka rada terminala do sada na tom području nije bilo onečišćenja mora.

„Implementirani sustavi, uspostavljene procedure i provođenje propisanih mjera zaštite okoliša, uz provođenje propisanog programa praćenja stanja okoliša, prevencija su svakog onečišćenja“, ističu iz te tvrtke i dodaju da provode propisani program praćenja stanja okoliša, a godišnja izvješća o provedenim mjerenjima objavljuju na svojim mrežnim stranicama.

Piršić: Dvije fotografije od jučer, slične pojave i kod LNG terminala na talijanskoj obali

Vjeran Piršić rekao je za Hinu da je od četiriju fotografija koje je poslao medijima riječ o dvije starije fotografije s Google Mapsa, ali dvije fotografije na kojima se vidi onečišćena površina mora iz blizine su od jučer.

Na jednoj je, dodao je, more i obala na dnu omišaljskog zaljeva, na drugoj pogled na more i Janafove spremnike, također s omišaljske strane, a na objema se na površini mora vide nakupine neke tvari.

Piršić je rekao da, koliko zna i pamti, more nikada ne cvjeta u veljači te da je upitno, ako i jest riječ o cvjetanju mora, što ga je potaknulo. Dodao je da je sličnih pojava bilo i kod jednog LNG terminala na talijanskoj obali Jadrana te kako su talijanski biolozi pretpostavljali da se to događa zbog grijanja mora u procesu plinofikacije i upotrebe klora.