VOKIĆ KAO MORNAR

Studenti trebaju odraditi svoje besplatne studije

19.06.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Diplomiranim studentima uvela bih obvezu da u Hrvatskoj odrade onoliko godina koliko su besplatno studirali, rekla je bivša ravnateljica VII. gimnazije Ljilja Vokić u intervjuu posvećenom njezinu odlasku u mirovinu

U istom razgovoru bivša je ministrica prosvjete priznala da baš nije kompetentna za visoko obrazovanje, no ipak se nije ustručavala upozoriti da studenti jako puno koštaju državu i konstatirati da studiraju besplatno.

'Medicina je, na primjer, skup studij, puno košta hrvatsku državu, oni ga završe i odu iz zemlje. Mislim da trebaju odraditi ono što im je država platila', pojasnila je Vokić za Večernji list

Jednu stvar Vokić je ipak dobro uočila – da u tako maloj zemlji imamo previše sveučilišta, veleučilišta i visokih škola.

Naime, prema ovogodišnjem nalazu Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) Hrvatska ima više od 100 visokih škola i fakulteta. Po tome je u istoj kategoriji s Italijom koja ima oko 60 milijuna stanovnika, s Turskom koja ih ima 75 i Velikom Britanijom sa 64 milijuna. Tu smo jači čak od Španjolske koja ima 47 milijuna stanovnika, Mađarske koja ih ima oko 10 milijuna i razvijene Švedske koja ima 9,6 milijuna stanovnika.

Nedavno smo dobili Sveučilište Sjever, a u planu je da uskoro dobijemo još jedno u Slavonskom Brodu i jedno u Šibeniku.