ŽELJKO JOVANOVIĆ:

'Studenti će imati kvalitetniju i zdraviju prehranu'

01.08.2013 u 18:40

Bionic
Reading

'HDZ u nedostatku argumenata opet poseže za jeftinom političkom demagogijom. Imali su priliku unaprijediti studentski standard u proteklih 10 godina, a koliko su u tome uspjeli jasno je vidljivo iz podataka do kojih smo došli analizom studentske prehrane', odgovorio je ministar znanosti Željko Jovanović na optužbe iz HDZ-a da preko leđa studenata želi pokriti troškove sanacije studentskih centara

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je prilikom nedavnog predstavljanja novog Pravilnika o potpori za pokriće troškova prehrane studenata najavilo da će cijena menija u restoranima studentske prehrane poskupjeti od jeseni gotovo 50 posto.

'Pravilnik koji je u javnoj raspravi usuglašen je s predstavnicima studenata osigurat će ne samo kvalitetniju i zdraviju prehranu, nego i financijsku stabilnost poslovanja studentskih centara. Najveću korist od Pravilnika imat će upravo studenti', poručio je Jovanović.

Dodao je da je provedena analiza pokazala da su studenti i do sada u prosjeku plaćali višu cijenu od one koja je propisana novim Pravilnikom, koji će ujednačiti i kvalitetu prehrane i cijene obroka, neovisno o tome u kojem gradu studira pojedini student.

'Do sada se u prosjeku 25 posto sredstava od subvencija studentske prehrane trošilo na kupnju deserata, sokova i kava. Dakle, onih artikala koji nisu nužni za nutritivno kvalitetnu i potpunu prehranu na što je u svojoj izjavi ukazala i pomoćnica Beljo Lučić. Odgovorno korištenje javne potpore treba biti usmjereno na subvencioniranje zdrave prehrane, što uključuje i smanjenje subvencije za konzumaciju deserata', zaključio je Jovanović.

Tajnik HDZ-ovog Odbora za znanost i obrazovanje Tomislav Đonlić rekao je da bi Ministarstvo najprije trebalo sanirati studentske centre, a tek nakon toga predložiti novi model financiranja studentske prehrane, umjesto 'da se teret sanacije studentskih centara prelama preko leđa studenata'.

Član predsjedništva splitskog gradskog odbora HDZ-a i član Savjeta mladih splitsko-dalmatinske županije Ante Bačić zatražio je od Jovanovića da sankcionira svoju pomoćnicu za visoko obrazovanje Ružicu Beljo Lučić zbog 'neosnovane i krajnje drske pritužbe na studente da su nekakvi sitni šverceri i preprodavači hrane po menzama i kantinama što smatramo da krajnje uvrjedljivo'.