26. BORANKA

Stranci okupljeni u inicijativi 'Moja skrivena Hrvatska' volontirali u pošumljavanju Dalmacije

02.10.2021 u 19:32

Bionic
Reading

Akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije - 26. Boranka, nastavljena je u subotu pošumljavanjem opožarenog područja u splitskom naselju Donje Sitno, a među 200-tinjak volontera bili su i oni iz Inicijative 'Moja skrivena Hrvatska', priopćili su organizatori

"Ove subote, volonterima iz Splita pridružili su se i stranci okupljeni u inicijativi 'Moja skrivena Hrvatska', koju vodi Australka Robyn Vulinovich," rekao je glavni koordinator Boranke, Dan Špicer.

Ta Inicijativa okuplja strane državljane, uglavnom s engleskog govornog područja, koji žive u Splitu i okolici. U Boranku su se uključili još lani, od kada aktivno sudjeluju u svim akcijama pošumljavanja. Tako su ove subote na Boranki bili Australci, Britanci, ali i dvije obitelji iz Republike Južne Afrike, rekao je Špicer.

Vulinovich je zahvalila organizatorima Boranke na pružanju prilike da inicijativa "Moja skrivena Hrvatska" sudjeluje na pošumljavanju splitskog područja koje je stradalo u požarima.

„Nama je priroda od izuzetne važnosti i vidimo da izviđači i svi ostali koji sudjeluju u Boranki na najbolji mogući način služe svojoj zajednici. Bili smo oduševljeni danas vidjevši toliko mladih ljudi i roditelja s djecom koji su svi zajedno došli pomoći u obnovi šuma. Sadeći sadnice i sjeme, istovremeno su puno naučili i o važnosti šuma i zaštiti okoliša“, rekla je Vulinovich.

Uz strane goste, ovu su subotu u akciji pošumljavanja sudjelovali splitski izviđači iz Odreda izviđača pomoraca „Jadran“ kao domaćini, zatim izviđači iz Odreda izviđača „Trogir“, učenici V. gimnazije „Vladimir Nazor“ iz Splita, učenici Prirodoslovne škole Split, zaposlenici tvrtki Henkel, DM i L'Occitane, volonteri Gradskog društva crvenog križa Grada Splita i drugi građani.

Ovo je ukupno 26. akcija pošumljavanja u kampanji Boranka koja je počela još 2018. godine, a u međuvremenu prerasla u najveću volontersku akciju pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe.

Organizatori Boranke su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor.

U organizaciji pomažu i Ravnateljstvo civilne zaštite, Grad Split, Gradsko društvo Crvenog križa grada Splita te brojni partneri i sponzori.