zadovoljni rezultatom

Štrajka u riječkim vrtićima neće biti, postignut dogovor o povećanju plaća

18.02.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Postignut je dogovor između Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) i riječke gradske uprave o 10-postotnom povećanju plaća zaposlenih u riječkim gradskim vrtićima do kraja godine pa najavljenog štrajka neće biti, izjavila je u petak predsjednica tog sindikata Božica Žilić

Žilić je Hini rekla da je u petak dogovoreno 10-postotno povećanje plaća u tri navrata tijekom 2022.

Prvo povećanje bit će za 3,5 posto na plaći u veljači, drugo za 4 posto u lipnju, a treće za 2,5 posto do kraja godine.

Dogovoreno povećanje bit će potpisano u ponedjeljak, kao četvrti dodatak kolektivnom ugovoru, rekla je.

Žilić je kazala da će pregovori o daljnjem povećanju osnovice i koeficijenata biti nastavljeni te da se u sindikatu nadaju daljnjem dijalogu s gradskom upravom.

Ocijenila je kako su dosadašnji pregovori bili zahtjevni i iscrpljujući, da su u sindikatu zadovoljni rezultatom, ali da ima još puno posla.

Žilić je zahvalila roditeljima koji su im iskazali razumijevanje tijekom priprema za štrajk poručivši da štrajka, koji je bio najavljen za ponedjeljak, 21. veljače neće biti te da će riječki vrtići raditi uobičajeno.

Predstavnice SOMK-a su prošlog tjedna najavile za 21. veljače štrajk radnika u dječjim vrtićima Grada Rijeke, jer nije postignut dogovor oko 16-postotnog povećanja plaća, koje su, kako su navele, sada manje od zakonom propisanog minimuma.

Sindikat je tražio povećanje osnovice s 5211 kuna na 6044 kune, odnosno povećanje osnovice za 16 posto za zaposlene u dječjim vrtićima "Rijeka", "More" i "Sušak."

Ta tri gradska vrtića imaju oko 3200 korisnika, u 45 objekata, s oko 650 zaposlenih, a u anketi sindikata za štrajk se izjasnilo svih 450 članova sindikata.

Iz sindikata su navodili da je razlog štrajka neispunjavanje zakonskih odredbi, odnosno usklađivanje plaća zaposlenih u dječjim vrtićima, koje bi trebale biti najmanje kao plaće zaposlenih u osnovnim školama.

Nakon najave pokretanja priprema za štrajk u riječkom Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija, nedavno je postignut dogovor s gradskom upravom i poslodavcem pa štrajka nije bilo, a zahtjeve za povećanjem materijalnih prava uputili su i sindikati iz Komunalnog društva Autotrolej te vatrogasci riječke Javne vatrogasne postrojbe.