novosti iz grada zagreba

Dolenec: Vrtići će nuditi produženi boravak djece do 21 sat; evo gdje će taj projekt prvo zaživjeti

08.02.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Grad Zagreb pokreće projekt Sovica i pred potpisivanjem je ugovora za dobivanje europskih sredstava s ciljem značajnog proširivanja kapaciteta gradskih vrtića. Vrtićima uključenim u program omogućit će se da ponude produženi boravak do 21 sat. 'Za roditelje koji duže rade, jasno nam je svima da je to potreba', rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na redovitoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi

Vodilo se računa o tome da su pokriveni različiti dijelovi Grada Zagreba, pa u projektu sudjeluju vrtići na Krugama, Pantovčaku, Sopotu, Pešćenici, kod Resnika i Črnomercu.

'U sklopu Sovice planira se i rad s djecom s teškoćama, s darovitom djecom i usvajanje hrvatskog jezika za strance', rekla je Dolenec, dodajući da je vrijednost projekta 5,5 milijuna kuna. Prethodno mora dobiti suglasnost Gradske skupštine, a mogao bi zaživjeti već u ožujku.

Pomoć za roditelje odgojitelje

Svim korisnicima mjere roditelji odgojitelji upućen je anonimni i dobrovoljni upitnik o socioekonomskom statusu i radnim karijerama, s ciljem kvalitetnijeg profiliranja korisnika.

'Sama mjera je bila dizajnirana na način da nismo imali sustavne podatke o korisnicima. Upitnik služi tome da možemo ustanoviti postoje li specifične socijalne potrebe na koje Grad može odgovoriti interventnim mjerama i eventualno proširiti programe za uključivanje na tržište rada', rekla je Dolenec.

Koralet: Počinje sustavan vatrogasni pregled zgrada

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet govorio je o obnovi nakon potresa, precizirajući da se javne zgrade obnavljaju punom parom, od odgojno-obrazovnih institucija do kulturnih institucija, poput kazališta Gavella i Prirodoslovnog muzeja, a kreće i obnova zdravstvenih institucija.

Po pitanju obnove privatnih zgrada, dosad je podijeljeno 30 milijuna kuna pomoći Zagrepčanima, a mobilni timovi kontaktirali su s 5000 sugrađana.

'U okviru svojih ingerencija dajemo sve od sebe da obnova privatnih zgrada krene i, prema zadnjim informacijama Fonda za obnovu, ona zaista kreće u ožujku. Kreće i sustavni pregled zgrada Javne vatrogasne postrojbe u koordinaciji sa ZET-om, prije svega u Donjem gradu', rekao je Korlaet.

  • +9
Požar u Maksimirskoj Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, izvijestio je da je polovica štete u Zagrebu nastala u drugom, petrinjskom potresu. Lani su vatrogasci imali oko 3600 intervencija, od čega 1141 zbog požara na stambenim objektima, u prometu i na otvorenom prostoru. Što se tiče potresa, vrlo velik broj intervencija bio je zbog padova dimnjaka, fasada i ukrasnih dijelova objekata. Plan je da se još jednom provjeri stanje na krovovima, a pritom pomažu i dronovi.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević zahvalio je vatrogascima koji će još jednom provjeriti stanje zgrada i eventualnu opasnost po građane kako bi se smanjio svaki rizik.

Smanjuje se buka Žičare

Po pitanju Žičare, gradonačelnik je rekao da nema nikakvih kašnjenja u plaćanju.

'Tehnički pregled bio je u petak, očekujemo pozitivno mišljenje Državnog inspektorata. Nakon toga bi trebala biti izdana uporabna dozvola i nakon toga se može tražiti dozvola za rad od Ministarstva prometa. Međutim dio građana žalio se na buku i mi želimo napraviti dodatne radove. Bit će potpisan aneks ugovora s Doppelmayrom za ukupno 1,7 milijuna kuna, uključujući dodatne radove za stavljanje pijeska u stupove kako bi se smanjile vibracije i buka', pojasnio je Tomašević.

Druga tema o kojoj je govorio su školski odbori. Rekao je da su popunjeni u potpunosti te da se čeka još provjera kandidata za 22 odbora, naveo je gradonačelnik.

Govorio je i o stanju o Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba. 'Interna kontrola je još uvijek u tijeku', rekao je Tomašević, prenosi N1.

'Tko ne bi bio za sortirnicu kojom Grad može prerađivati otpad i zarađivati?'

Tomašević se pita tko ne bi bio za sortirnicu otpada kojom grad može prerađivati otpad i zarađivati. Ističe kako će se građanima odvajanje otpada isplatiti i kako je pošten sustav da svatko plaća po količini otpada.

Govorio je i o sanaciji škola. Ističe da su već neke škole obnovljene prije nego je sjeo novac iz Fonda solidarnosti.

'Trebalo bi revidirati mjere kako bi Grad mogao funkcionirati'

Što se tiče epidemiološke situacije, gradonačelnik kaže da u Zagrebu, unatoč velikom broju zaraženih, nema toliko velik broj hospitaliziranih. Smatra da bi trebalo razmotriti revidiranje mjera i skraćivanje karantene da bi Grad uopće funkcionirao. Ističe da je teško organizirati posao kad u istom danu 100 djelatnika ne dođe na posao zbog koronavirusa.

'Imamo sedam pozitivnih na antigenski test. Oni koji nisu cijepljeni ne mogu doći na radno mjesto u upravi. Upozoravali smo da će biti problema s radom službi. Imamo veliki broj zaraženih i treba organizirati javni prijevoz, odvoz smeća… Činjenica je kako se omikron ponaša i možda bi trebalo revidirati mjere kako bi Grad mogao funkcionirati. Nekoliko milijuna kuna nas je dosad koštalo testiranje zaposlenika', kazao je Tomašević.