žalba na dokumentaciju

Stopirana obnova Banskih dvora vrijedna 155 milijuna kuna

08.01.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Zaustavljen je postupak javne nabave za obnovu Banskih dvora nakon što je podnesena žalba protiv dokumentacije, piše u subotu Jutarnji list

To će usporiti projekt konstrukcijske i cjelovite obnove zgrade Vlade nakon potresa u vrijednosti 155 milijuna kuna, koji se dijelom financira i iz Fonda solidarnosti Europske unije. U Vladi će sada definitivno biti u utrci s vremenom jer novac iz EU moraju potrošiti do kraja lipnja ako Komisija ne napravi iznimku i produlji rok. Iz Fonda solidarnosti za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite Banskih dvora predviđeno je 61,5 milijuna kuna i potpisan je ugovor o konstrukcijskoj obnovi.

Žalbe na dokumentaciju vrlo su česte u postupcima javne nabave, u 2019. čak je trećina svih žalbi bila upravo ta, jer se pri podnošenju žalbe postupak odmah prekida, a žalbena naknada iznosi samo 5000 kuna bez obzira na vrijednost nabave. U Vladi očekuju da bi radovi na Banskim dvorima mogli početi za mjesec dana, da ovo neće znatnije usporiti projekt, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kaže da su pri planiranju projekata uzeli u obzir i činjenicu da će vjerojatno biti žalbi.

Banski dvori Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ali ne vjerujem da će to izazvati neka veća kašnjenja. Realno je da za mjesec dana krene obnova jer vjerujem da će DKOM riješiti žalbu u najkraćem mogućem roku. Kad govorimo o konstrukcijskoj obnovi zgrada javne nabave i korištenju Fonda, tu se ne može krenuti u obnovu bez cjelovite dokumentacije, a to iziskuje najviše vremena, puno elaborata i analiza i tek onda izradu projekta', objašnjava ministrica koja je uvjerena da će se Fond realizirati u cjelini, kako je planirano.

Vlada je 19. studenoga prošle godine raspisala natječaj za izradu projektno tehničke dokumentacije i izvedbu radova cjelovite obnove kompleksa na Trgu svetog Marka. Prvi rok za dostavu ponuda bio je 28. prosinca, ali je 22. prosinca izmijenjena dokumentacija o nabavi, jer su se na raspolaganje ponuditeljima dale i konzervatorske smjernice pa je i rok za dostavu ponuda produljen na 5. siječnja, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.