VELIKA INVESTICIJA

Kreće kompletna obnova Banskih dvora, evo što se sve preuređuje

12.09.2021 u 22:44

Bionic
Reading

Vlada je pokrenula postupak javne nabave projektno-tehničke dokumentacije i cjelovite obnove Banskih dvor

Vlada je pokrenula projekt sveobuhvatne obnove Banskih dvora u vrijednosti procijenjenoj na 155,1 milijun kuna. Kako je palača Banski dvori zaštićeno kulturno dobro, Vlada je iskoristila priliku da se dio obnove zgrade sufinancira novcem iz Fonda solidarnosti Europske unije, sredstvima koja su nam dostupna kao pomoć u obnovi potresom oštećene kulturne baštine.

Vlada je pokrenula postupak javne nabave projektno-tehničke dokumentacije i cjelovite obnove Banskih dvora, a iz natječajne dokumentacije je jasno da je projekt obnove podijeljen u dvije faze, piše Jutarnji list.

U prvoj, koja će trajati pola godine, izvest će se radovi na konstrukcijskoj obnovi palače i taj dio projekta bit će sufinanciran bespovratnim sredstvima iz europskog Fonda solidarnosti.

Druga faza obnove zgrade sjedišta Vlade trajat će dvije godine od dana potpisivanja ugovora s izvođačima radova, a uključuje: izradu elaborata racionalne uporabe energije i toplinske zaštite, elaborata popravka i uređenja okoliša, elaborata uređenja interijera, izradu idejnog projekta cjelovite obnove zgrade, izradu glavnog projekta cjelovite obnove zgrade i ishođenje svih potrebnih posebnih uvjeta, suglasnosti, mišljenja, potvrda i/ili dozvola nadležnih, te izvedbu samih radova prema projektu cjelovite obnove.

Tijekom radova rekonstruirat će se sve instalacije (elektroinstalacije, vodovodne, kanalizacijske…), preuredit će se kuhinja i restoran u prizemlju zgrade, kao i neke od svečanih dvorana na katu, a na tavanu će se urediti uredski prostori. Zgrada Banskih dvora bit će napokon u cijelosti prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju.

Uredit će se sanitarni čvorovi prilagođeni osobama s invaliditetom, ugradit će se dodatna dizala, a osobama s poteškoćama u kretanju prilagodit će se ulazni dio zgrade kao i svi ostali dijelovi obnovljenih Banskih dvora. Tijekom obnove uredit će se i unutarnje dvorište palače, uvest će se sustav navodnjavanja za vrt, sanirat će se fontana, a restaurirat će se i drvene kocke na svečanom ulazu u Palaču.