DISKRIMINACIJA NAJRANJIVIJIH

Što sve prolaze žene s invaliditetom nastojeći u Hrvatskoj ostvariti pravo na zdravlje?

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2019 11:57
  • Objavljeno 08.03.2019 u 11:56
Anka Slonjšak

Anka Slonjšak

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Arhitektonske i komunikacijske prepreke u dostupnosti zdravstvenih usluga, nepostojanje prilagođene medicinske opreme i pomagala, problemi komunikacije i udaljenost od zdravstvenih ustanova tek su neki od problema žena s invaliditetom koje je izdvojila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak na skupu "Razumna prilagodba u sustavu zdravstva", organiziranom u petak u povodu Međunarodnog dana žena.

"To su najčešći oblici diskriminacije koji utječu na to hoće li žena s invaliditetom ostvariti svoje pravo na zdravlje koje joj je zajamčeno Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom", istaknula je pravobraniteljica Slonjšak.

Po podacima iz Registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo evidentirano je 202.114 žena s invaliditetom. Njih 16.444 su djevojčice i djevojke u dobi do 18 godina, 75.781 ih je u radno aktivnoj dobi do 64 godine, dok ih je najviše - 109.886 starije od 65 godina. Najviše ih, 31 posto, živi u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Slonjšak je istaknula da su brojne preporuke poslane na adresu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te jedinica lokalne i područne samouprave, a odnose se na probleme kao što su nepostojanje kosina na ulazima, liftova, platformi...

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hina

Posebnu pozornost, naglasila je, treba posvetiti preventivnim pregledima, naročito ginekološkom pregledu i pregledu dojki, na što je odaziv slab, nerijetko i i zato što žene imaju problem pristupačnosti.

"One s jedne strane imaju pravo izabrati svog ginekologa, ali s druge strane često do njega ne mogu doći jer on ima ordinaciju visoko na katu", rekao je bivši predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislav Bobuš.

Žene s invaliditetom, kaže, imaju bar tri problema - svoj invaliditet, trpe muškarce i njihovo nasilje te imaju dvostruko radno vrijeme, posebno one koje su udane i "drže četiri kuta kuće". "Mi muški mislimo da je naša najvažnija uloga sjediti na kauču, gledati utakmicu i reklamirati pivo", kritičan je Bobuš.

  • +7
  • +4

Sabornica prazna za vrijeme rasprave o djeci s invaliditetom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Koordinatorica Mreže žena s invaliditetom Marica Mirić poručila je kako je ponekad malo potrebno da se unaprijedi život žena s invaliditetom, a posebno je izdvojila probleme žena u ruralnim područjima.

Svi žele živjeti od svog rada, pa i osobe s invaliditetom i to im treba omogućiti, poručeno je sa skupa.

Usprkos prihvaćanju pojedinih preporuka i vidljivim pomacima, smatramo kako još uvijek postoji značajni prostor za unaprjeđenje dostupnosti zdravstvenog sustava, zaključila je pravobraniteljica Slonjšak.

Skup je organiziran u okviru kampanje "I dalje aktivne i uključene", a organizirali su ga Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Ured pravobraniteljice i Mreža žena s invaliditetom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!