dan poslije

'Što slijedi sad?', pitaju se u Velikoj Britaniji nakon što su napustili Europsku uniju

01.02.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Razdoblje podjele i nesigurnosti nastavlja se, ocjenjuju britanski mediji u subotu pošto je u ponoć Ujedinjena Kraljevina napustila Europsku uniju. "Što je sljedeće?", pita se The Telegraph i dodaje da premijer Boris Johnson "pojačava pritisak" na pregovore koji tek trebaju odrediti buduće odnose s Bruxellesom.

Jedan od najpopularnijih britanskih tabloida, zagovornik Brexita, "The Sun", poigrava se sloganom iz 60-ih "Vodite ljubav, ne rat" pa piše "Vodite izlazak, ne rat". "Brexit je izvršen", piše tabloid Daily Mail na naslovnici.

Malo će se toga promijeniti u 11 mjeseci dugoj prijelaznoj fazi jer dvije strane razgovaraju o budućim sporazumima o trgovini, sigurnosti i političkoj suradnji.

Dužnosnici u Bruxellesu upozoravaju da je vremenski rok krajnje ambiciozan, no Johnson je odbio bilo kakvo produljenje. Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, rekao je da je imenovao novog veleposlanika u Londonu od subote, kada Velika Britanije postaje "treća zemalja" za EU.

Britanski zastupnici u Europskom parlamentu napustili su tu ustanovu u petak, a britanske zastave su uklonjene sa zgrada Europske unije.

'Mi žalimo zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti našu Uniju, ali poštujemo njihov izbor i spremni smo ga provesti', rekao je Borrell. Britanski premijer Boris Johnson je poručio da je posao vlade i njega da ujedine zemlju.

  • +7
Velika Britanija izašla iz Europske unije Izvor: Profimedia / Autor: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

'Za mnoge ljude ovo je zadivljujući trenutak nade za koji su mislili da nikad neće doći. Naravno, ima i onih koji mogu osjećati tjeskobu i gubitak, a tu je i treća grupa, možda i najveća, koja se počela brinuti da se cijela politička rasprava neće nikad završiti. Razumijem te osjećaje, ali posao ove vlade, moj posao, je da ovu zemlju sada ujedinimo i vodimo nas naprijed', rekao je Johnson.

A što kažu građani?

'Sada smo slobodna i neovisna zemlja. Opet možemo donositi vlastite zakone i ubirati vlastite poreze, ponovno možemo učiniti našu državu sigurnom. Divno je', kaže Penelope Smallboon javlja HRT koji donosi i izjavu od Julie Tie koja je reklada je stvarno uzbuđena i da je to ono što su željeli.

No, ima i onih koji drugačije misle.

'Ljudi ne shvaćaju da ćemo bez Europske unije propasti. Zato sam glasovao protiv i na dan kada izlazimo kažem da sam protiv brexita', poručio je Stephen Fenwick.

Strancima u Ujedinjenom Kraljevstvu za sada se neće mnogo promijeniti.

'Za nas koji smo ovdje ništa se puno ne mijenja. Jedino što moramo napraviti je do kraja tranzicijskog perioda prijaviti se za trajnu dozvolu prebivališta i boravišta, kazao je Deni Vitković, službenik u Britanskoj Agenciji za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja, za HRT. Ne mislim napuštati Ujedinjeno Kraljevstvo, no vidjet će što će donijeti budućnost.