gotovo je

Britanci proslavili izlazak iz Europske unije u mješavini nostalgije, domoljublja i prkosa

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2020 07:38
  • Objavljeno 01.02.2020 u 07:38
Proslava izlaska iz Europske unije

Proslava izlaska iz Europske unije

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Tisuće Britanaca su uz britanske zastave i nacionalne pjesme u petak navečer pred zgradom parlamenta u Londonu ispratile povijesni trenutak izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

Izlaskom iz Unije u 23 sata po lokalnom vremenu Ujedinjena Kraljevina je okončala 47 godina života prvo u Europskoj ekonomskoj zajednici a potom njenoj nasljednici Europskoj uniji.

Dok se britanski premijer Boris Johnson, sinonim za Brexit zbog njegove uloge u kampanji za izlazak iz EU-a 2016., odlučio ne isticati u javnosti održavši privatni prijem u svojem uredu u Downing streetu, više od 5000 ljudi malo dalje niz ulicu okupilo se kako bi glasno proslavilo događaj.

"Ovo je fantastičan dan. Stvarno fantastičan dan. Dugo čekan", rekao je 53-godišnji Tony Williams iz Londona.

"Slobodni smo, od 11 sati, učinili smo to, i to je vrlo, vrlo veliko zadovoljstvo. Učinili smo to", rekao je.

Stari i mladi podržavatelji izlaska iz EU-a natisnuli su se na Trgu parlamenta kako bi čuli drugog protagonista kampanje, Nigela Faragea i slavili u mješavini nostalgije, domoljublja i prkosa.

"Rat je gotov, pobijedili smo", rekao je Nigel Farage mnoštvu. "Ovo je najvažniji trenutak u suvremenoj povijesti naše velike nacije".

"Nikada nisam mislio da će se to dogoditi, moj Bože!. Neću se napiti ili tako nešto no ovo je izvanredna stvar s obzirom da je cijeli establishment ove zemlje bio za europski projekt", rekao je 73-godišnji Christopher Cook iz Amershama kod Londona.

"Dobivamo natrag našu neovisnost", rekao je 39-godišnji mesar Mark Leeds.

Okupljeni su pojavu pobornika EU-a poput Tonyja Blaira na projekciji videa o odnosima Britanije s Europom pratili negodovanjima dok su glasno pozdravljali pojavu protivnika EU-a poput Faragea, Johnsona i Margaret Thatcher.

Mnoštvo se razlilo i po okolnim gdje su mnogi prkosili zabrani ispijanja alkoholnih pića unatoč nazočnosti brojnih policajaca.

  • +35
  • +32

Kucnuo je i taj Brexit

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

No kako je otkucavao sat Brexita koji je podijelio naciju nije bilo vidljivih protuprosvjeda milijuna koji su glasali za ostanak u EU-u.

Neki su, međutim, došli, kako bi osobno svjedočili trenutku.

"Ovo je prilično mračan dan za mene osobno, no naravno da sam došao ovdje proslaviti", našalio se 38- godišnji David Robinson držeći limenku piva.

"Nisam mogao ne doći. Kada je padao zid u Berlinu niste mogli jednostavno otići kući i popiti šalicu čaja".

  • +7
  • +4

Skidanje britanske zastave u Europskoj komisiji

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET / POOL

Na bijelim stijenama Dovera između zastave EU-a i Velike Britanije u petak je projicirana poruka "Ujedinjena Kraljevina je napustila EU".

Za zagovornike je Brexit "dan nevisnosti", dan bijega iz, kako smatraju, projekta kojime dominira Njemačka s valutom osuđenom na propast koji je iznevjerio svojih 500 milijuna građana.

Protivnici pak kažu da je Brexit ludost koja će oslabiti zapad, uništiti ono što je ostalo do britanskog globalnog utjecaja i potkopati britansko gospodarstvo.

No kada je, nakon tri i pol godine političkih natezanja od referenduma 2016. konačno došao trenutak Brexita na neki je način predstavljao antiklimaks: dok se 'brexiteri' mašući zastavama na kiši nazdravljali slobodi, mnogi su Britanci ipak ostali ravnodušni ili osjetili olakšanje.

U Bruxellesu su spuštene britanske zastave pred institucijama EU-a. No malo toga će se odmah zapravo promijeniti jer će tijekom prijelaznog razdoblja do kraja godine Ujedinjeno Kraljevstvo primjenjivati europska pravila, ali neće imati pravo glasa u EU-u.

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije

Izvor: Društvene mreže / Autor: RT

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!