NEZDRAV MARKETING

Što ministar zdravlja radi u dječjoj bolnici uz McDonalds'ovog klauna?

02.10.2015 u 15:57

  • +12

Otvorenje novouređenog drugog kata Klinike za pedijatriju u Klaićevoj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Prilikom jučerašnjeg otvaranja novouređenog drugog kata Klinike za pedijatriju u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, ministar zdravlja Siniša Varga snimljen je u društvu klauna Ronalda McDonalda. Ova maskota lanca brze hrane protivna je svemu onome što hrvatska Vlada promiče kurikulumom zdravstvenog odgoja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

Stop brzoj hrani rekao je i Nacionalni program 'Živjeti zdravo', kojim se nastoji informirati i senzibilizirati građane o pravilnoj prehrani, prevenciji debljine i smanjenju oboljenja od bolesti uzrokovanih prekomjernom tjelesnom masom, a koji redovito promovira i ministar Siniša Varga.

Valja napomenuti da tvrtka McDonald's, koju mnogi laici, ali i znanstvenici smatraju sinonimom nezdrave prehrane, redovito donira novac za Kliniku za dječje bolesti, no isto tako treba podsjetiti da Ministarstvo zdravlja zajedno s Ministarstvom obrazovanja redovito upozorava na štetnost brze hrane, osobito kada se radi o djeci i školarcima.

Upravo je ministar Varga jedan od najvećih pobornika kvalitetnih prehrambenih navika djece te je prije nekoliko mjeseci u Slavonskom Brodu prilikom održavanja 5. županijske konferencije povodom spomenutog nacionalnog programa izjavio da su 'najvažnije prehrambene navike male djece te kako od malih nogu djecu treba učiti kako zdravo živjeti'.

'Što manji unos kuhinjske soli, ugljikohidrata, a što više svježeg voća i povrća. Umjerenost, balansirana prehrana i navike koje se steknu od najranije dobi provode se kroz cijeli život te tako suzbijamo bolesti', naglasio je tom prilikom Varga. Upravo unos ugljikohidrata koji se redovito vežu uz brzu hranu smatra se jednim od glavnih uzroka pretilosti.

Na štetnost brze hrane upozorava i dr. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kao članica Povjerenstva za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja u više navrata istaknula je da svako dijete u Hrvatskoj pet puta tjedno jede brzu hranu dok se samo svako peto dijete bavi nekim oblikom rekreacije te da čak svako peto dijete svakog dana provede i nekoliko sati pred ekranom.

'To nas dovodi do problema debljine. Istraživanja su pokazala da je debljina prva bolest koja će nam skratiti život. Zdravstveni odgoj apelira na sustav da se stvari promijene, da se djecu ne uči sjediti, već kretati se', istaknula je premijerova supruga Musić Milanović.

Na upit tportala kose li se stavovi Ministarstva zdravlja o kvaliteti prehrane koju nude lanci brze hrane s onim što Ministarstvo promovira, iz Ministarstva je stigao kratak odgovor.

Poručuju da je Ministarstvo, želeći unaprijediti zdravstvenu uslugu za najmlađe pacijente, osiguralo 992.000 kuna, odnosno polovicu potrebnih sredstava za obnovu Klinike za pedijatriju u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, a drugu su polovicu osigurali donatori iz realnog sektora te su ovim putem izrazili zadovoljstvo zbog uspješne realizacije ovog 'hvalevrijednog projekta, zahvaljujući kojemu će, unatoč okolnostima, boravak u zdravstvenoj ustanovi malim pacijentima i njihovim roditeljima biti ugodniji'.

Komentar o stavovima Ministarstva u odnosu na hranu koju nudi McDonald's je pak u potpunosti izostao.