problem saborskih rasprava

Što kažu stručnjaci? Komunikacijsku pobjedu na aktualcu odnio je Plenković, no kaos i svađanje samo srozavaju imidž Sabora

29.09.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Google i opomene obilježili su jučerašnje prvo aktualno prijepodne u jesenskom zasjedanju Sabora. Iako je aktualac bio odgođen dva tjedna te se oporba imala vremena pripremiti, dojam kaosa doveo je do toga da su konkretne stvari i dobra pitanja prošli ispod radara

Već duže vrijeme saborske sjednice, a posebice aktualna prijepodneva, ne mogu proći bez nekog incidenta, igrokaza ili žestoke svađe, a slična situacija odvijala se i na prvom aktualcu nove saborske sezone u srijedu. Raspravu u kojoj oporba ima mogućnost direktno postaviti pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima obilježile su opomene, kojih je predsjednik Gordan Jandroković podijelio na desetke. I dok ih on opravdava upornim zloupotrebljavanjem instituta povrede Poslovnika, oporba tvrdi da im se opomene daju bez argumenata. Ako se pita političkog analitičara i komunikacijskog stručnjaka Jerka Trogrlića, jučer je pobjedu na aktualnom prijepodnevu odnio 'tim Plenković i ministri'.

'Ako uzmete u obzir to da smo imali jednu od najvećih afera u posljednje vrijeme i da su na neki način iz svega toga premijer i Vlada izašli s minimalnim gubicima, onda možemo reći da su oni pobijedili. Neovisno o tome što mislim da je oporba ovaj put postavljala prava pitanja i kvalitetno se spremila, možda i zato što je imala dva tjedna za to. Međutim tom bukom, stilom odgovora premijera i intenzivnim angažmanom pozicije stvorio se dojam općeg svađanja i kaosa, ali nije dodatno oštećena vladajuća većina aferom koja ih je zadesila prije nekoliko tjedana', kaže Trogrlić za tportal. Povezano je to i s rejtingom HDZ-a, koji je u padu, no Trogrlić upozorava da je taj pad unutar statističke pogreške.

'Tu se potvrđuje teza da afere nisu nešto što ozbiljno može potresati HDZ, dok se ne radi o aferama premijera Plenkovića, a takvih zasad nije bilo; onda je njihov rejting donekle nedodirljiv ili malo dodirljiv. Plenković se dobar dio jučerašnjeg aktualca držao vrlo suvereno i mirno, za razliku od situacija kada ga Milanović provocira. Dok god je on na svojoj 'radnoj' temperaturi, dok god ne postaje nervozan i emotivan, on je na razini retorike snažniji od većine njih koji se nalaze u sabornici', naglašava Trogrlić. Plenković je na pitanja oporbe odgovarao na način da bi im 'izvukao' neki skandal ili aferu povezanu s njima, odnosno da bi ih 'guglao'. Oporba se stoga pobunila da im premijer ne odgovara na njihova pitanja.

'No to nije spriječilo premijera da nastavi tako te da zapravo to preuzme i na neki način skrene temu s onoga što je bilo pitanje. Svi odgovori zaživjeli su u javnom prostoru. Što ja kao komunikator mislim o takvom načinu komunikacije, jedna je stvar, ali koliko je ona efikasna... mislim da se jučer pokazalo da može biti efikasna. Mislim da je prilično istupljena oštrica nakon, kažem, dugo vremena neloše pripremljene oporbe na aktualnom prijepodnevu', smatra Trogrlić. Koja su to bila oporbena pitanja, u kaosu opomena i 'guglanja' gotovo da je zaboravljeno, a čuju se kritike da je oporba mogla nastupiti i malo više jedinstveno.

'Najveća dva problema postojeće oporbe je to što među njima ne prepoznajemo pojedinca i stranku koji bi mogli voditi zemlju. Oni koji ne vole HDZ među njima nisu definirali tko je taj. Druga stvar je to što ih nitko živ ne može zamisliti kao zajedničku opciju. I to je ogromna mana kada su u opoziciji, a zamislite da se nađu u poziciji. Most, Možemo, Radnička fronta i SDP - može li netko zamisliti Vladu u takvom sastavu? To je problem te opozicije i veliki plus HDZ-u. Te vlade imaju snažnog prvog partnera, a to je HDZ, i izgledaju prilično stabilno u atmosferi nestabilnosti. Građani na kraju dana ipak traže faktor stabilnosti, pogotovo od nacionalnih vlada. Osim stabilnosti i dobrih stvari koje u komunikacijskom smislu radi Vlada, puno je veća zasluga opozicije što je takva kakva jest', zaključuje Trogrlić.

Iako nije gledala jučerašnji aktualac, politologinja i komunikologinja Smiljana Leinert Novosel ipak je primijetila trend pada kvalitete rasprava, pa tako i aktualnog prijepodneva.

  • +27
Saborsko aktualno prijepodne Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Tu nema ideje, nema misli. Tu je poanta samo tko će bolje kome spustiti. Razina ponašanja koje više nije čak ni za kavanu ni kafić', kaže Leinert Novosel za tportal.

'Normalna oporba iznese kritiku, iznese u čemu je problem i ponudi rješenje. Kod nas toga nema. Uglavnom imate prepucavanja, spuštanja, uvrede, izigravanje Poslovnika po svim linijama. Biti na mjestu Jandrokovića nije lako jer on sve to mora pratiti, mora analizirati na brzinu, mora nekom davati opomene ili još gore, a sve se to treba odvijati brzo, tako da je zeznuto', kaže Leinert Novosel. Incidenti, koji su u Saboru prije 15-ak godina bili rijetkost, sada su gotovo pa postali pravilo.

'Poznato je u komunikaciji to da kad jedan stil tolerirate i u početku prijeđete preko toga, onda se on poput gripe počne širiti, postaje novi standard i nema više povratka na staro. Čini mi se da se to događa i kod nas u javnom prostoru. Ljudi misle da je to štos, da tako treba komunicirati. Nitko ne vidi da je to problematično, da to ljude iritira i da ne pridonosi, nego opstruira imidž institucije, koji je ionako na najnižim granama', poručuje Leinert Novosel.