nabrijani zastupnici

[FOTO/VIDEO] Katarina Peović nazvala vladu 'kvislinškom', Jandroković je izbacio iz sabornice

15.09.2022 u 09:55

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru jutros je započelo redovito jesensko zasjedanje, no zbog bolesti premijera Andreja Plenkovića izostalo je uobičajeno Aktualno prijepodne. Dogovorom oporbe i vladajućih, popularni Aktualac odgođen je za 28. rujna. Sabor će danas raspraviti izmjene Zakona o PDV-u koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena

Na početku 12. sjednice Hrvatskog sabora predviđeno je utvrđivanje dnevnog reda i iznošenje stajališta klubova zastupnika.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista rekao je da su i djeca u vrtićima i školama krenula sa svojim obavezama prije saborskih zastupnika.

  • +19
Sjednica Sabora 15.9. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Hrvatska se nalazi gotovo u izvanrednom stanju. Pljačka se državna imovina, a u tome sudjeluje politička elita - ljudi koji su oni imenovali. Nadam se da će predsjednik Vlade brzo ozdraviti, pitao bih ga na Aktualcu zar mu nije neugodno što se svaki drugi ministar smijenio zbog sumnje na korupciju, što direktori koje je njegova Vlada imenovala završavaju iza rešetaka', rekao je Pavliček, dodajući da bi ovakav niz afera uzdrmao i jednu Švicarsku.

Hrvoje Zekanović, novopečeni član Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) i time dio vladajuće većine, poručio je Pavličeku da je viđen u vožnji na razgovore s Andrejem Plenkovićem, kojemu je nudio koaliciju, ali mu to nije uspjelo. Pavliček je to potom negirao, ali je Zekanović opet naglasio da je na njegovu žalost viđen.

Između ostalih, reagirao je i Branko Bačić (HDZ), rekavši da koruptivno djelo ima ime i prezime. 'Ne priznajemo kolektivnu odgovornost nikoga, pa ni Hrvatskih suverenista kada njihovi članovi naprave kazneno djelo'.

Marin Miletić (Most) govorio je o 'nepodnoošljivoj lakoći krađe, lopovluka, laganja i muljanja u Hrvatskoj' i apostrofirao krađu teglica za med koje HDZ puni ajvarom - to je simbol lopovuka koji se proteže sve do Ine.

'Gubimo 60 milijardi godišnje zbog korupcije. Zar nas nije sram, sve skupa? Zar vas nije sram da sjedite pored lopina? Kako možemo hodati među ljudima? Naš narod je tvrde šije, koliko puta je prevaren, više nikome ne vjeruje', rekao je Miletić.

Izvor: Društvene mreže / Autor: hrvatski sabor

Reagirao je Marko Pavić (HDZ), rekavši da je upravo Vladino Ministarstvo financija otkrilo aferu u Ini, na što je odgovorio Miro Bulj, ustvrdivši da je aferu otkrio jedan bankar, a ne nikakvo ministarstvo.

Mirela Ahmetović (SDP) kaže da joj nije jasno gdje je ministar Davor Filipović bio kad se u Ini kralo. 'Ah da, bio je u Nadzornom odboru Ine', kazala je, dodajući da je bio itekako svjestan da treba slušati gazdu Andreja Plenkovića.

Komentirala je Filipovićevu izjavu da se poveća proizvodnja plina i prodaje unutar zemlje. 'Vidi čuda, vidi stava. Osam mjeseci od ruske agresije, tri mjeseca otkad je HEP zadužio hrvatske građane za 880 milijuna eura jer mora napuniti skladište', rekla je Ahmetović.

Osvrnula se na 'terorističke skupine': HDZ će učiniti sve ne bi li prikrio da su dozvolili HDZ-ovcima da se ukrade milijardu kuna, napomenula je. 'Vlada ništa nikome ne daje. Novac iz mjera i hrvatski plin jesu novac i plin hrvatskih građana, a s time se raspolagalo za vlastite džepove', kazala je.

Marko Pavić je rekao da se kolegica Ahmetović htjela bacati pred bagere da spriječi izgradnju LNG terminala na Krku. Na isto je podsjetio i Josip Borić (HDZ): 'Možemo misliti što bi se dogodilo da je gospođa spriječila izgradnju terminala'.

Sabina Glasovac (SDP) rekla je da je čudi da se bahate oni koji bi se trebali ispričati hrvatskoj javnosti.

Darko Klasić iz Kluba zastupnika HSLS-a govorio je o mjerama Vlade, rekavši da to možda neće biti dostatno ako svi ne racionaliziramo troškove, a Katarina Peović iz Kluba zastupnika HSS-a i RF-a poručila je radnom narodu da najesen očekuje robovlasničke odnose.

'Teret krize opet će se prebacivati na leđa najslabijih. Ako prođe Zakon o radu, radnici će raditi za 30 posto manju plaću kada poslodavac odluči da su izvanredni uvjeti. Svake godine imamo pandemiju gripe, svake godine poslodavac može proglasiti izvanredne uvjete. HDZ je ukinuo osmosatno radno vrijeme i pravo na slobodan vikend. Za HDZ. radnik je rob', nabrojila je Peović.

Podsjetila je na aktualne arbitraže (Todorićeva, golf na Srđu...) zbog kojih bi hrvatski građani mogli plaćati dodatne milijarde. 'Kriminal nije individualan, on je strukturalan', konstatirala je. Nazvala je Vladu kvislinškom, pa se na njeno izlaganje osvrnuo predsjedavajući Gordan Jandroković (HDZ). 'Moglo bi se i vas prozvati Kvislingom zbog vašeg glasovanja o Ukrajini. Molim vas da birate riječi, prešli ste crtu', kazao je.

'Vi ljudima crtate mete na čelo, i onda imate obraza tražiti zaštitu u odnosu na neke skupine u društvu. Vi lažete - Radnička fronta oštro je osudila agresiju na Ukrajinu', kazala je Jandrokoviću, na što joj je on odgovorio da ona laže.

Uslijedila je prepirka između Peović i Jandrokovića, koji je zastupnici zaredom izrekao četiri opomene.

'Izvolite napusttite sabornicu za jedan dan. Za dva dana, ne možete ni sutra sudjelovati u raspravi', rekao joj je.

Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata govorio je, između ostalog, o mjerama Vlade. Rekao je da bi volio znati tko je birao namirnice s fiksiranim cijenama; da su mjere u poljoprivredi ionako bile nužne zbog suše; dok se o obnovi nije čulo ništa - 'deplasirano je, ponižavajuće za zdrav razum tri godine nakon potresa govoriti o obnovi'.

Slijede Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s konačnim prijedlogom zakona, po hitnom postupku.