zagrebačka juha

Pitanje na kojem su zapeli kandidati za gradonačelnika Zagreba: Što je to ajngemahtec?

26.05.2025 u 22:49

Bionic
Reading

Jedno od pitanja iznenađenja na prvom sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i Marije Selak Raspudić bilo je i testiranje njihovog znanja o nekim zagrebačkim riječima, ali i svojevrsnim simbolima glavnog grada

Na sučeljavanju na Novoj TV Tomašević i Selak Raspudić suočili su se i s blic pitanjima, no pritom se nisu baš proslavili. Jedno od tih pitanja bilo je i što je to 'ajngemahtec'. Dok je Selak Raspudić odmah odgovorila da ne zna, Tomašević je rekao da je to juha, dodavši da se radi o juhi od povrća.

Aktualni zagrebački gradonačelnik pritom je pogodio barem dio odgovora. 'Ajngemahtec' je doista juha, ili kako se naziva književno 'pileći ujušak'. Ovo jelo karakteristično je za područje Zagreba i sjeverne Hrvatske. Navodno je porijeklom iz Austrije, što i objašnjava njen germanizirani naziv. Naime, ime dolazi od riječi 'eingemacht’ što znači 'sve zajedno'.

Legenda kaže da je izliječio više prehlada i mamurluka od svih obiteljskih liječnika zajedno, a svaka domaćica pravi ga na svoj, jedinstveni način. 'Sve zajedno' što ide u juhu i što se 'sve zajedno' kuha u istom loncu odnosi se na piletinu, te 'grincajg', odnosno korjenasto povrće za juhu.

Kada je u pitanju piletina, u juhu se u većini verzija stavljaju iznutrice poput želudaca, jetrica te pilećih bataka, krilaca i nogica. U juhu još idu mrkva, peršin korijen, u nekim verzijama i celer te grašak.

Juha je specifična po tome da se u nju stavljaju noklice od brana i vode ili 'leber knedle', odnosno jetrene okruglice.