analitičar avdagić

Što će biti nakon udara na Teheran? To je Bliski istok - oko za oko, zub za zub

04.01.2024 u 17:34

Bionic
Reading

Dvije snažne eksplozije potresle su Iran tijekom četvrte obljetnice atentata na iranskog generala Kasima Sulejmanija, u blizini njegova groba u gradu Kermanu, a u kojima su prema posljednjim podacima 84 osobe smrtno stradale. Dan poslije traju analize tko je odgovoran za ovaj udar i koje bi posljedice to moglo izazvati

Iran ima mnogo neprijatelja. Od Izraela, kojem u redovnim razmacima prijeti uništenjem, a iranskom rukom kontrolirana paravojska Hezbolah zasipa raketama jug te zemlje, preko Washingtona, s kojim se gledaju preko nišana još od 1979. i Islamske revolucije te talačke krize u veleposlanstvu SAD-a, čiji je dron, uostalom, krivac za smrt Kasima Sulejmanija, generala čija se godišnjica smrti obilježavala u vrijeme napada, pa sve do regionalnih suparnika Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i terorističkih organizacija poput Islamske države ili domaćih protivnika režima.

Posljednji veliki teroristički napad koji je pogodio Iran izveli su teroristi Islamske države u lipnju 2017. godine. Tada su u Teheranu izvedena dva istovremena napada, a počinilo ih je pet pripadnika Islamske države na zgradu iranskog parlamenta i Mauzolej Ruholaha Homeinija. Ubijeno je 17, a ranjene su 43 osobe.

Tada je odgovornost za udar odmah preuzela Islamska država, a sada takvog priznanja nema, pa su u Teheranu, čini se, odlučili potražiti krivce na uobičajenoj adresi. Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić za tportal kaže da u Iranu smatraju da se radi o činu koji je povezan s Izraelom, no dodaje da je teško očekivati da će izraelske službe priznati sudjelovanje u takvom napadu.

'Postoji mogućnost da su povezani s eksplozijama i u svakom slučaju ne bih odbacio tu opciju', napominje stručnjak te ističe: 'Ne treba sumnjati u to da će se Iran pokušati, što je već najavljeno, osvetiti za ovaj udarac - samo je pitanje gdje, kako i kada.' Kao što se zna, objašnjava Avdagić, Iran je u djelovanju prema Izraelu znao to činiti diljem svijeta, a jedan od najstrašnijih takvih primjera napad je na židovski centar u Buenos Airesu u Argentini 1994. godine.

  • +5
Eksplozije u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Što se tiče posljedica koje ovaj teroristički udar može imati za širu regiju, Avdagić kaže da je situacija već prilično zaoštrena pa teško mogu više zaoštriti svoju retoriku i djelovanje. Akteri koji se nalaze pod kontrolom Teherana, poput Hezbolaha, jemenskih Hutija ili šijitskih paravojski u Iraku i raznih opcija koje imaju u Siriji, već sada napadaju američke i izraelske ciljeve. Jemenski Hutiji tako ometaju pomorski promet u Crvenom moru, kojim prolazi trećina svjetske trgovine.

'Uzvratit će, samo je pitanje gdje imaju mogućnosti. Najlakše im je tamo gdje imaju snage, u blizini Izraela - Hamas je sad već 'istrošen', ali Hezbolah je u mogućnosti nešto napraviti. No svaki njihov čin izazvat će uzvratni čin Izraela. To je Bliski istok, prepun tih starozavjetnih situacija - oko za oko, zub za zub, to tako funkcionira, uvijek je tako i samo se ponavlja', kazao je Avdagić. Izrazio je i žalost što se ne može nadati nekom brzom rješenju problema jer oni na Bliskom istoku traju već desetljećima, pa i duže. Stabilnost režima u Teheranu pritom nije ugrožena, vjeruje stručnjak.

'Nema tu nikakvih pukotina i moralo bi se dogoditi nešto jako drastično da se tu nešto promijeni. U izbornim ciklusima u Iranu sudjeluju samo oni koji su prihvatljivi državnom poretku, nema tamo demokracije', kazao je. Osim toga, nema nikakvih ljuljanja, a Avdagić vjeruje da bi i otvoreni sukob sa SAD-om teško tu nešto promijenio.

'Istina je da Iran potresaju prosvjedi koji se ciklički ponavljaju, ali smo isto tako vidjeli da je režim jako spreman ugasiti ih, pa i puštati ih do neke mjere kako bi se ispuhali. Prosvjedi su isto tako vezani uz socijalno stanje i veća prava ljudi te ne traže rušenje režima. Naravno, bilo je tu i brutalnog kažnjavanja u izvedbi vjerske policije, što je isto izazvalo nerede, ali svi ti prosvjedi nisu bili namijenjeni rušenju režima kao takvog', pojasnio je. Puno je, kaže, različitih interesa i odnosa na Bliskom istoku - svi su upetljani i sve je povezano.

'Napetost je prilično velika. Ono u što ne treba sumnjati njihova je spremnost da vojno djeluju i osvete se onima za koje sumnjaju da odgovorni, uključujući ovaj događaj', zaključio je.