izvijestilo veleposlanstvo

Iran oslobodio Španjolca uhićenog prije 14 mjeseci jer je fotografirao grob Mahse Amini

31.12.2023 u 20:39

Bionic
Reading

Španjolac Santiago Sánchez Cogedor, koji se nalazio u zatvoru u Iranu nakon što je u listopadu 2022. posjetio grob Mahse Amini, pušten je na slobodu, izvijestilo je u nedjelju iransko veleposlanstvo u Madridu.

"Iranskom veleposlanstvu je zadovoljstvo izvijestiti o oslobođenju Santiaga Sáncheza Cogedora, jedinog španjolskog pritvorenika u Iranu", priopćilo je veleposlanstvo putem društvene mreže X, nekadašnjeg Twittera.

"Njegovo oslobođenje je realizirano u okviru prijateljskih i povijesnih odnosa dviju zemalja i poštivanju zakona", dodalo je.

Sánchez Cogedor, 41-godišnji stanovnik Madrida, putovao je pješke prema Katru kako bi gledao Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održavalo u toj zemlji. Na putu je stao u kurdskom gradu Saqqez u Iranu gdje je uhićen i zatvoren u listopadu 2022. nakon što je posjetio i fotografirao grob Mahse Amini.

Amini, 22-godišnja djevojka preminula je u rujnu 2022. nakon što ju je uhapsila iranska policija zadužena za moral, zbog navodnog kršenja strogog pravila oblačenja koja zahtijevaju da žene pokriju glavu maramom. Njena smrt dovela je do masovnih protuvladinih prosvjeda.

Sánchez Cogedor je proveo 14 mjeseci u zatvoru, a njegova majka je u nedjelju za novinsku agenciju EFE rekla da ne zna kada bi točno mogao biti pušten i vratiti se u Španjolsku. Za vijest je saznala preko jednog prevoditelja u iranskom veleposlanstvu u Madridu.

Obitelj je raznim kanalima pokušavala ishoditi njegovo oslobođenje pa je kontaktirala i nogometni klub Real Madrid kako bi posredovao, no klub nije odgovorio na molbu za pomoć, izvijestio je EFE.

Španjolska diplomacija je nakon uhićenja bila u kontaktu s iranskim vlastima.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albaras je prije dva mjeseca, tijekom jednog događaja u Madridu posvećenog ljudskim pravima, javno zatražio puštanje na slobodu Sáncheza Cogedora.