konfuzne brojke

U terorističkom napadu u Iranu poginule 84, a ranjene 284 osobe

04.01.2024 u 10:12

Bionic
Reading

Dan nakon smrtonosnog napada u gradu Kermanu iranske hitne službe u četvrtak su ponovno umanjile službeni broj poginulih, navodeći da su 84 osobe smrtno stradale, te da je 284 ozlijeđenih

Nove brojke, objavljene u četvrtak, prenijela je državna novinska agencija IRNA pozivajući se na na čelnika iranske nacionalne organizacije za hitne medicinske situacije Džafara Miadfara.

Državni mediji prvotno su u srijedu govorili o 103 poginulih, ali ministar zdravstva Bahram Einolahi smanjio je taj broj na 95 nekoliko sati kasnije. Miadfar je konfuziju oko broja poginulih objasnio stanjem tijela stradalih.

Dvije snažne eksplozije dogodile su se tijekom četvrte obljetnice atentata na iranskog generala Kasema Solejmanija, u blizini njegovog groba u njegovom rodnom gradu na jugoistoku Irana.

Iranske vlasti nazvale su to terorističkim napadom.

Napad su osudili glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i Europska unija. SAD je izrazio sućut obiteljima žrtava i istaknuo da ni na koji način nije umiješan u napad te da nema razloga vjerovati da je u napad umiješan Izrael.

  • +5
Eksplozije u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Bio je to najsmrtonosniji teroristički čin u 45 godina dugoj povijesti Islamske Republike.

Motiv i odgovornost za napad zasad su još uvijek nepoznati.