rasprava u otvorenom

Što bi moglo presuditi izbore? Analitičar: Dvije stavke bit će najvažnije

11.04.2024 u 23:06

Bionic
Reading

U večerašnjoj emisiji HTV-a "Otvoreno" analizirao se HRejting. U emisiji gostovali su prof. emer. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel, komunikacijska stručnjakinja, doc. dr. sc. Nikolina Borčić, profesorica političke komunikacije, Sveučilište VERN', izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Visoke škole za komunikacijski management "Edward Bernays" i prof. dr. sc. Pero Maldini, politolog, Sveučilište u Dubrovniku te govorili o tome što možemo očekivati u preostala 4 dana predizborne kampanje

Ukupni broj mandata nakon ankete u 10 izbornih jedinica: HDZ ima 60 mandata, SDP-ova koalicija "Rijeke pravde" dobiva 44 mjesta, Penavin Domovinski pokret osvojio bi 14 zastupnika, Most je na devet zastupnika, Možemo! ima njih devet, IDS ima dva zastupnika, još dva mandata koja su preostala pripadaju Fokusu i međimurskom županu Matiji Posavcu.

Smiljana Leinert Novosel rekla je kako su rezultati HRejtinga temeljni kamen o kojem se može razgovarati.

'Nikako ne bih tvrdila da su to brojevi koje ćemo zapravo vidjeti u noći između srijede i četvrtka. Može još biti promjene raspoloženja kod ljudi i ti podaci se još mogu donekle mijenjati. Evidentno je da je HDZ uspio zadržati svoje izborno tijelo. Kaže se da je u većim urbanim mjestima ponešto izgubio, ali je zato s druge strane dobio na snazi. Za SDP i partnere dosadašnji podaci pokazuju da je situacija za nijansu bolja nego prošlog puta kod Restart koalicije. Domovinski pokret dobro se drži, Most i Možemo! solidno po ovim podacima. To su orijentacijske točke, ali nikad ne možemo biti sigurni. Do sada je izborna trka bila dosta mirna, dosta defenzivna, ne znamo je li se nešto sprema', rekla je u Otvorenom HRT-a.

Damir Jugo rekao je da s obzirom na sve što smo vidjeli zadnjih dana, SDP nije uspio kapitalizirati ono što su imali do sada, pogotovo kako je izgledalo onog trenutka kad se Zoran Milanović uključio aktivno u kampanju.

'Ako ćemo gledati ove brojke, HDZ ima svega nekoliko mandata manje od izbora 2020. godine kada su imali iznenađujuće dobar rezultat, u usporedbi s anketama koje smo analizirali isto tada nekoliko dana. Ovaj SDP-ov rezultat je opet neznatno bolji od Restart koalicije za koju smo tada komentirali da je ostvarila jako loš rezultat. Ili se taj efekt Zorana Milanovića i njegovo uključenje u kampanju ispuhao do trenutka kada je istraživanje provedeno, ili postoji drugi scenarij da je SDP stajao zaista loše prije njegovog uključivanja u kampanju i da bi bez njega taj rezultat bio značajno loši', rekao je Jugo.

Pero Maldini rekao je kako je teško na temelju ovoga parcijalno izvlačiti i komentirati rezultate pojedinih stranaka i njihovih izgleda.

'Mislim da će najvažnija u ovoj priči biti izlaznost i D'Hondtova metoda, jer jedno s drugim čini matematiku u kojoj će se u konačnici sve odrediti. Je li Milanović napravio medvjeđu uslugu kompletnoj oporbi, pogotovo SDP-u? Očigledno je. Čini se da su možda u odnosu na prošle izbore, da su tu riječ o dva, maksimalno tri mandata. Uspoređujući s rezultatom prije četiri godine, možemo vidjeti da se to klatno koje je pomaknuto s Milanovićevim upadom u izborni sustav, zapravo u jednom trenutku zanjihalo i manje više se uravnotežilo gotovo u onome istome, postupcima gdje je manje ili više već petrificirano hrvatsko biračko tijelo, manje ili više već opredijeljeno prema svojim favoritima. Neodlučni ne znači da su neodlučni, najmanje pola tih neodlučnih su apstinenti, a oni ostali, koji su neodlučni, nisu između ljevice i desnice, nego hoće li izaći. Dakle, razočarani birači ili jedne ili druge političke opcije koji će izaći ili neće izaći u odnosu, hoće li dostatno zadovoljiti njihovi favoriti njihove želje, ili će na neki način glasovati protiv, da ne bi dobila suparnička ekipa', rekao je.

Nikolina Borčić ističe da je kampanja besadržajna, lišena konkretne argumentacije, što će u konačnici utjecati na izlaznost.

'Vjerujem da brojni ljudi, kada ih pitate hoće li glasati, kažu kako njihov glas ničemu ne vodi. To je definitivno dokaz da se mi nikako ne primičemo sadržaju, cijelo vrijeme se sve svodi na dojam. I sve se svodi uistinu na to - smijemo li nešto imenovati, ne smijemo li imenovati i na to nekako nadmetanje imenovanjem. Umjesto programom, mi se u kampanji bavimo gebisom i kravicom', rekla je.

>>> Interaktivnu kartu izbornih jedinica pogledajte u nastavku. Klikom na svaku jedinicu otvara se prozor s čelnicima lista najvećih stranaka.