ŠTO NAS ČEKA?

Stiže toplinski val, slovenski meteorolog objavio detaljnu prognozu: 'Živa se penje do 40°C'

16.06.2024 u 20:34

Bionic
Reading

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor na portalu severe-weather.eu, objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni perod. Napomenuo je da je prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. počeo hladnim i vlažnim vremenom u većem dijelu Europe, dok je jugoistočna Europa imala više ljetne uvjete. Korošec prognozira da će se vremenski obrazac promijeniti, donoseći toplinske valove u južnu, središnju i istočnu Europu.

Očekuje se da će temperature porasti do srednjih i visokih 30-ih stupnjeva diljem mnogih zemalja, a potencijalno i do 40 °C prvi put ovog ljeta u sjevernijim predjelima. Najveće temperaturne anomalije predviđaju se za središnju Europu i Balkanski poluotok. Ovaj toplinski val proširit će se Europom sredinom tjedna, dok će se visok pritisak pomaknuti prema istoku tijekom vikenda, povećavajući šanse za teške vremenske uvjete u zapadnoj Europi.

Ovog mjeseca vremenski uvjeti u Europi bili su uglavnom ispod prosjeka zbog stalnih kiša i vremenskih sustava, uključujući poplave u Njemačkoj. Iznimka je bio južni Balkan i jugoistočna Europa, gdje su ekstremno visoke temperature zahvatile Grčku i Tursku. Prva polovica lipnja 2024. bila je ispodprosječna, što se tiče temperatura, diljem većeg dijela kontinenta, ali uvjeti će se poboljšati u drugoj polovici mjeseca s prognozom stabilnijeg i toplijeg vremena, prenosi Večernji list.

Ovaj tjedan očekuje se da će temperature u središnjoj Europi, na Balkanu i u istočnoj Europi doseći više od 30 stupnjeva, s mogućnošću dosezanja i više od 40 stupnjeva tijekom najtoplijih dana. Na zapadu i sjeveru Europe temperature će ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu lipnja. Glavni uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vrijeme, ovaj fenomen pojačava toplinske valove. Toplinska kupola je uobičajen ljetni obrazac u Europi i Sjevernoj Americi, iako se može pojaviti i u jesen, kao što je slučaj ove godine. Ukratko, toplinska kupola djeluje kao poklopac koji zadržava toplu zračnu masu i pritišće je prema tlu. To rezultira lijepim, stabilnim i često sušnim vremenom s minimalnim šansama za padaline ili oblake.

Tijekom suhog ljeta, suša i toplije vrijeme često povećavaju rizik od požara zbog razvoja suhih uvjeta ili njihovog pogoršanja. Primjeri su poznati iz Pacifičkog sjeverozapada i drugih dijelova zapadne Sjeverne Amerike posljednjih godina, kao i iz Europe, poput Grčke i Portugala, tijekom prošlih ljetnih sezona. Toplinska kupola također često pridonosi smrtonosnim toplinskim valovima diljem svijeta, jer visoke temperature obično traju vrlo dugo. U 2023. godini takvi događaji toplinske kupole donijeli su rekordne temperature u mnogim zemljama, čak i tijekom jesenskih mjeseci.

Pod toplinskom kupolom dnevne prosječne i maksimalne temperature obično su znatno iznad uobičajenog prosjeka. Kada je toplinska kupola vrlo izražena, može dovesti do obaranja povijesnih temperatura, kao što smo vidjeli širom svijeta ove godine. Ovaj fenomen posebno je upečatljiv kada se razvija rano tijekom ljeta ili u kasnoj jeseni.

Ulaskom u sredinu lipnja vremenska situacija u Europi mijenja se prema stabilnijim, ali znatno toplijim uvjetima. Toplinska kupola koja se širi iz mediteranskog područja prema središnjoj i istočnoj Europi donosi znatno topliju zračnu masu u odnosu na početak mjeseca, prenosi Večernji list.

Greben visokog tlaka se stabilizira iznad središnje Europe i Balkanskog poluotoka, dok se istovremeno razvija duboki niski tlak iznad Iberskog poluotoka i slabi niski tlak iznad istočnog Mediterana. Južni zračni tok uspostavlja značajan toplinski val ispod toplinske kupole, donoseći znatno topliju zračnu masu koja se širi prema sjeveru od sjeverne Afrike preko Mediterana prema središnjoj i istočnoj Europi tijekom ranog i srednjeg dijela tjedna.

Prvi značajan toplinski val ljeta 2024. razvija se od utorka do subote, donoseći anomalno visoke temperature većem dijelu europskog kontinenta. Najtoplija zračna masa bit će od Italije do središnjeg Balkana, Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske od srijede do petka, piše na stranici Severe Weather Europe.

Iako toplinski val neće trajati dugo, zračna masa će se značajno zagrijati u usporedbi s uvjetima koje je Europa doživjela do sada ovog mjeseca. Predviđa se da će temperature dosegnuti blizu 40 °C u Italiji i na Balkanu, dok će u širokim regijama biti vrlo visoke, u gornjim 30-ima. Italija bi mogla prvi put ove godine doseći temperaturu iznad 40 °C. Kako se gornji visoki tlak širi iz Mediterana prema središnjoj Europi i Balkanskom poluotoku od srijede do petka, očekuje se značajan porast temperatura u Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Popodnevne temperature će doseći više od 30 stupnjeva, a povećavat će se svakim danom do petka.

Slovenski meteorolog piše da se u četvrtak i petak vrlo visoke temperature očekuju diljem sjevernih Balkanskih zemalja, posebno u Hrvatskoj, gdje će se najviše temperature približiti 40 °C. Okolne regije također će imati 'problema' s visokim temperaturama. Na sjevernoj strani Alpa, najviše temperature predviđene su za četvrtak, kada će doseći 30-33 °C u južnoj polovici Njemačke, istočnoj Francuskoj i Austriji. U ostalim dijelovima ovih područja temperature će biti u gornjim 20-ima.

Istovremeno, južni dijelovi balkanskog poluotoka suočit će se s ponovnim jačanjem toplinskog vala. Nakon srijede, očekuje se da će temperature porasti iznad 35 °C diljem Grčke, Sjeverne Makedonije i Bugarske. Najviše temperature za južne balkanske zemlje predviđene su za četvrtak, s nekim dolinama koje će doseći opet 40 °C, ali neće biti tako ekstremno kao prošli tjedan. Sljedećeg vikenda stići će osvježenje sa zapada i vratit će se temperature na normalne vrijednosti za lipanj, od gornjih 20-ih do niskih 30-ih.

S druge strane, postoji i povećan rizik od teških oluja od Španjolske preko Francuske do Švicarske, Njemačke i Poljske, posebno od srijede do petka. U četvrtak će se rizik od teških vremenskih uvjeta povećati u Francuskoj, Švicarskoj, Beneluksu i Njemačkoj, dok će se dan kasnije frontalni sustav premjestiti dalje na istok, što će donijeti teške oluje Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Poljskoj. U tim su područjima, navodi se, moguće oluje s jakim vjetrovima, velikom tučom, obilnom kišom i mogućim tornadima.