afera kineski respiratori

Stegovni postupak protiv suca koji je želio osloboditi bivšeg premijera Novalića

07.06.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Sudac Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić, koji se javno usprotivo osuđujućoj presudi izrečenoj zbog korupcije bivšem premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i dvojici njegovih bliskih suradnika, sada će se zbog toga morati suočiti s tužbom stegovnog tužitelja koji ga tereti za kršenje pravila sudačkog rada.

Kako je u srijedu objavio bosanskohercegovački portal Detektor pozivajući se na izvore iz Ureda stegovnog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), nakon preliminarne istrage sudac Perić će biti podvrgnut stegovnom postupku zbog sumnje da je "uporno i neopravdano" kršio pravila koja definiraju postupanje sudaca te kako je neopravdano kasnio u izradi odluka.

Perić je bio član tročlanog vijeća koje je 5. travnja većinom glasova osudilo tadašnjeg premijera Novalića te bivšeg ravnatelja entititske uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika tvrtke "Srebrena Malina" Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora proglasivši ih krivim za zloporabe povezane s nabavkama kineskih respiratora tijekom pandemije prouzročene koronavirusom.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je kako su kupljeni respiratori bili beskorisni za tretman teško oboljelih a procjena sudskog vijeća bila je da je na taj način proračun Federacije oštećen za više od pet milijuna eura.

Taj je predmet opisan kao klasični primjer visoke korupcije.

Perić je odmah nakon objave te odluke javno istupio na sudskom ročištu kazavši kako se s osuđujućom presudom ne slaže jer nema dokaza krivnje, a veleposlanstvo SAD kao i medije u BiH optužio je za neprimjereni pritisak na sud tijekom trajanja postupka.

Perić je tako prekršio pravila koje sucima ne dopuštaju osobno javno očitovanje o izdvojenom mišljenju.

Slučaj "Respiratori", kako je nazvan ovaj predmet, imao je veliki utjecaj i na rejting tada vladajuće Stranka demokratske akcije (SDA) koja je nakon izbora održanih u listopadu 2022. prisiljena otići u oporbu.

Također je povezan sa Sebijom Izetbegović, suprugom čelnika SDA Bakira Izetbegovića, jer su nagađa kako je ona koristila poziciju ravnateljice Kliničkog centra u Sarajevu ne bi li Federacija kupila baš sporne kineske respiratore. Ona je tijekom suđenja svjedočila u korist optuženih tvrdeći kako su respiratori ispravni i korisni.

Osuđujuća je presuda prvostupanjska no žalbeni postupak nije ni započeo jer stranke još nisu dobile pisani otpravak.

Predsjedatelj sudskog vijeća Goran Radević, kako u srijedu prenosi portal Faktor, već je dva puta od predsjednika Suda BiH tražio suglasnost za produženje jednomjesečnog roka za pisanje presude obrazloživši to kompliciranom naravi predmeta.