AFERA RESPIRATORI

Premijer Federacije BiH osuđen na četiri godine zatvora

05.04.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, osuđen je na Sudu BiH na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na šest godina, a Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke Srebrena malina, na pet godina zatvora

Krivom je proglašena i Hodžićeva tvrtka preko koje je nabavljeno 100 respiratora i ona mora platiti 200.000 KM (oko 100 tisuća eura) kazne. Jelka Milićević, dopremijerka BiH, oslobođena je optužbi. Optuženi se nisu pojavili na izricanju presude.

Riječ je nepravomoćnoj presudi zbog respiratora nabavljenih u vrijednosti većoj od pet milijuna eura nakon proglašenja stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine uzrokovane pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine. Respiratore je za potrebe FUCZ-a iz Kine uvezla tvrtka Srebrena malina.

  • +4
Optuženi se nisu pojavili na izricanju presude, umjesto njih došli su njihovi odvjetnici Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Kasnije se ispostavilo da respiratori nisu upotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.