ŽELE RAVNOTEŽU

Stanovnici Hallstatta prosvjedovali zbog navale turista

28.08.2023 u 06:19

Bionic
Reading

Stanovnici austrijskog mjestašca Hallstatta prosvjedovali su u nedjelju protiv velikog broja turista, tražeći ravnotežu između unosnog izvora prihoda i ogromnog pritiska na okoliš i lokalnu infrastrukturu

Mjestašce uz kristalno bistro jezero, okruženo stjenovitim planinama, uvršteno je na popis svjetske kulturne baštine, a proteklih godina postalo je prava turistička meka, koja u špici sezone može privući i do 10 tisuća posjetitelja, piše BBC.

Godine 2006. u Hallstattu je snimljena južnokorejska romantična drama koja mu je donijela veliku popularnost u Aziji, a šest godina kasnije i kinesku repliku. Mnogi posjetitelji dolaze u potrazi za savršenim selfiejem, s jezerom, vitkim, blijedo sivim crkvenim tornjem i veličanstvenim planinama u pozadini.

Navala turista izazvala je negodovanje među nešto više od 700 stanovnika Hallstatta i zahtjeve da se ograniči broj dnevnih posjetitelja. Traže i da se zabrani dolazak turističkih autobusa nakon 17 sati, žaleći se na zagađenje bukom i veliki promet.

Austrijska novinska agencija APA izvijestila je da su prosvjednici oko podneva na 15 minuta blokirali sjeverni ulaz u tunel na mjesnoj prometnici. Prema inicijatoru 'Građani za Hallstatt' u prosvjedu je sudjelovalo više od 100 građana.

Hallstatt spada među europske turističke destinacije u kojima gosti imaju najveću prednost pred 'domaćima', pristižući u mjesto ogromnim autobusima.

Turizam ipak donosi ogromnu korist mjesnom gospodarstvu pa se čini da će se i Hallstatt, poput Venecije i sličnih destinacija, morati pomiriti i s negativnim stranama popularnosti.

U svibnju mještani su u znak prosvjeda protiv buke i prometa nakratko na najpopularnijoj lokaciji za selfieje postavili drvenu pregradu koja je blokirala pogled na Alpe.

Nakon kritika na društvenim mrežama pregrada je uklonjena. Načelnik Hallstatta izjavio je tada da želi smanjiti broj autobusa za trećinu. Prije pandemije covida Hallstatt je godišnje posjećivalo oko milijun turista, napominje BBC.