VREMENSKA PROGNOZA

Nevrijeme, tuča, upozorenja meteorologa i Civilne zaštite: Evo kakav nas dan čeka

28.08.2023 u 05:56

Bionic
Reading

Dosadašnja upozorenja za vrućinu i toplinski val zamjenjuju ona za početkom tjedna ponegdje obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme, tuču, jak i olujni vjetar, pa i pijavice. Pritom će osobito od utorka biti osjetno svježije nego prošlih dana, a promjenjivo 'samo' do četvrtka

'Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će već u noći i ujutro sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne kopnene predjele, a najkasnije, tek kasno popodne, doći će do Slavonije. Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale.

Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27. Najviša dnevna većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 °C', prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak.

Upozorenje su u nedjelju u popodnevnim satima poslali iz Civilne zaštite. 'Narančasto upozorenje DHMZ-a za sutra. Prognostičari DHMZ-a izdali su za 28. kolovoza narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji, već od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje. Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje na vrućinu', upozoravaju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Prognoza za sljedeće dane

Tijekom ponedjeljka i na moru i u gorju vrlo nestabilno, lokalno je vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša, a moguća je i tuča. Pritom će puhati mjestimice jako jugo i jugozapadnjak, a i vrućina će popustiti.

U Dalmaciji i u ponedjeljak vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 32 do 35 °C. Od sredine dana vrlo je velika vjerojatnost jače izražene nevere uz obilniju kišu, a na moru su moguće i pijavice. More će biti i valovito zbog jakog juga i jugozapadnjaka.

  • +5
Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Razmjerno valovito i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske. Prvi dio dana prevladavajuće sunčan, temperatura zraka ujutro između 25 i 27 °C, a najviša dnevna do 33 °C. Ali popodne i osobito navečer raste vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme, a uz obilnu oborinu u kratkom vremenu može biti i bujičnih i urbanih poplava.

I u središnjoj Hrvatskoj vrlo promjenjivo. Pljuskovi i grmljavina mogući su već ujutro i prijepodne, a osobito će česti i intenzivni biti u drugom dijelu dana, kad je moguće i olujno nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom.

Na istok Hrvatske promjena vremena dolazi najkasnije pa će veći dio dana proteći uz prevladavajuće sunčano vrijeme, uz koje će temperatura porasti do 37 °C. No prema večeri mjestimice pljuskovi i grmljavina, moguće i jače izraženi uz tuču.

  • +28
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

U nastavku tjedna promjenjivo i svježije

Nestabilno i promjenjivo u kontinentalnom području i u nastavku tjedna, uz povremenu kišu, lokalno u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom te će i temperatura zraka biti u postupnom padu. U drugoj polovini tjedna smirivanje vremena.

I na Jadranu idućih dana također treba računati na mjestimice jače izražene pljuskove i grmljavinu, na moru moguće i pijavice, a još u utorak jako jugo i južni vjetar koji će u srijedu oslabjeti, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.