TERRY GOU

Bivši šef proizvođača čipova ponovno najavio kandidaturu za predsjednika Tajvana

28.08.2023 u 06:14

Bionic
Reading

Milijarder Terry Gou, utemeljitelj i bivši šef proizvođača čipova Foxconna, objavio je u ponedjeljak da će se ponovo kandidirati za predsjednika Tajvana, ovaj puta kao neovisni kandidat

Godine 2019. Gou je zbog kandidature na predsjedničkim izborima odstupio s pozicije šefa Foxconna, ali se naknadno se povukao iz izborne utrke budući da nije dobio podršku Kuomintang KMT-a, glavne oporbene stranke koja zagovara bliske veze s Kinom.

Ove godine ponovo je izašao na unutarstranačke izbore u Kuomintangu kako bi izborio poziciju predsjedničkog kandidata na izborima koji će biti održani u siječnju 2024., ali stranka je umjesto njega izabrala Hou Yu-iha, gradonačelnika New Taipei Cityja.

Gou je proteklih tjedana obilazio Tajvan i govorio na skupovima koji su imali sva obilježja predizborne kampanje.  'U zadnjih sedam godina koliko je na vlasti, Demokratska progresivna stranka usmjeravala je Tajvan na međunarodnoj razini prema opasnosti rata, a njihova domaća politika prepuna je grešaka', izjavio je Gou.

Počinje 'doba vladavine poduzetnika', objavio je. 'Dajte mi četiri godine (na vlasti) i obećajem Vam da ću Tajvanskom tjesnacu donijeti 50 godina mira i izgraditi najdeblje temelje za uzajamno povjerenje na obalama tjesnaca', poručio je biračima. 'Tajvan ne smije postati Ukrajina, neću dopustiti da Tajvan postane sljedeća Ukrajina', rekao je.

Da bi osigurao status neovisnog kandidata, Gou mora do 2. studenog prikupiti gotovo 300 tisuća potpisa koje izborno povjerenstvo mora provjeriti i objaviti rezultate provjere do 14. studenog.

U anketama trenutno vodi potpredsjednik William Lai, predsjednički kandidat vladajuće Demokratske progresivne stranke, napominje Reuters.  Na skupovima bivši šef Foxconna tvrdi da će Tajvan izbjeći rat s Kinom samo ako smijeni s vlasti Demokratku progresivnu stranku. Vladajuća stranka zagovara odvojeni identitet Tajvana, napominje Reuters.