STRAŠNO

Srpski desničari pozivaju na klanje gay aktivista

02.04.2014 u 13:29

Bionic
Reading

U manje od mjesec dana, srbijanska LGBT organizacija Gej strejt alijansa dvaput je primila prijetnje smrću. Ovoga puta e-mailom, s nešto oštrijim sadržajem koji poziva na ubojstvo i progon članova organizacije

U utorak je organizacija na svojoj internetskoj stranici obavijestila javnost da je primila dva e-maila prijetećeg sadržaja koji pozivaju na ubojstvo članova GSA i 'čišćenje' Srbije od ove organizacije. U porukama se, među ostalim, pozivaju Srpska radikalna stranka (SRS) i ultradesničarski pokreti Obraz i Naši da 'uzmu noževe u ruke i počnu klati sve članove Gej strejt alijanse'. Dalje se u porukama poziva da se Srbija očisti od te 'pederske organizacije' i da se članovi GSA 'ubijaju nemilice'.

Također se u porukama vrijeđa i predsjednika Alijanse i poziva na njegovo ubojstvo. Obje poruke završavaju riječima: 'I sretno vam klanje'. Jedna je potpisana s 'Mladen Obradović', a druga s 'Ratko Mladić'. Gej strejt alijansa ove je prijetnje prijavila policiji te zahtijeva od Ministarstva unutarnjih poslova i svih drugih nadležnih državnih institucija i organa da hitno pronađu počinitelje ovog kaznenog djela te ih privedu pravdi.

GSA je i ranije preko e-maila ili društvenih mreža primala poruke u kojima se uglavnom vrijeđa LGBT populacija. No, do sada nikad na ovaj način nije dobila ovako brutalne i eksplicitne prijetnje smrću. Prijetnje smrću koje je organizacija dobila putem SOS telefona prije manje od mjesec dana, još uvijek se nalaze u tužiteljstvu i nisu proslijeđene policiji, što se opravdava novim Zakonom o kaznenom postupku i njegovom sporošću. Iz organizacije smatraju da su šanse da se ovaj slučaj riješi zanemarivo male, piše CroL.hr

Imajući sve ovo u vidu, GSA najnovije prijetnje smrću shvaća izuzetno ozbiljno. S obzirom na to da se Alijansa bavi osjetljivim područjem i da ima dugogodišnje iskustvo u radu, kao i u suočavanju s raznim sigurnosnim izazovima, za ovu organizaciju je nesumnjivo da je u posljednjih nekoliko tjedana postala nečija meta. 'Bez obzira tko stoji iza toga, a mogućnosti su razne, GSA poziva sve nadležne organe da ovo što se događa shvate krajnje ozbiljno, hitno reagiraju i iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se zaštitili aktivisti GSA i drugi zagovaratelji ljudskih prava, kako ne bi došlo do mnogo negativnijih posljedica', apeliraju iz organizacije.